Ideje za dnevni boravak: Koji zid treba istaknuti u dnevnoj sobi

by | July 20, 2023
Ideje za dnevni boravak

Imamo nove ideje za dnevni boravak. Koji zid treba naglasiti u dnevnoj sobi nije uvek očigledno, naročito ako imate sobu neobičnog oblika sa uglovima ili posebno uzak prostor.

Akcentni zid u dnevnoj sobi (obojen drugom bojom od ostalih) je odličan izbor i osvežiće celu prostoriju.

Ideje za dnevni boravak: Koji zid naglasiti u dnevnoj sobi?

Važno je reći da ovde nema pogrešnog odgovora. Ali neki zidovi su mnogo pogodniji za isticanje od drugih.

1. Konsultujte Feng Šui

Znamo da je frustrirajuće, ali ne postoji striktno pravilo koje treba slediti kada se radi o tome koji zid naglasiti u dnevnoj sobi, jer sve zavisi od dimenzija i rasporeda prostora. Duga uska soba možda nema očiglednu žarišnu tačku u poređenju sa kvadratnom sobom s kaminom i ugrađenom policom za knjige, na primer. Dakle, to znači verovati sopstvenoj intuiciji. Prva stvar koju treba da rešite je koji zid izgleda kao sidro. U Feng Šuiju, komandna pozicija je najudobnije mesto za sedenje, idealno s pogledom na vrata. Koji zid vas najviše privlači kada gledate po sobi? Koje je vaše omiljeno mesto za sedenje? E, to je taj zid.

2. Izaberite zid pored prozora

Ako okrečite zid pored prozora u topli ton, hladna soba okrenuta prema severu delovaće toplije. Isti efekat ćete postići ako postavite ogledalo pored prozora, jer će reflektovati  svetlosti u prostoriju. Tamniji zid u toplim tonovima uticaće na svetlost koja se reflektuje i učiniti da prostorija deluje toplije.

3. Neka vaš nameštaj odluči

Zašto ne biste dozvolili da raspored nameštaja u dnevnoj sobi diktira akcentni zid? Na primer, to može biti zid iza kamina ili kauča. Ako akcenat stavite na bočni zid ili zid bez ikakvih velikih delova, narušićete ravnotežu. Krečenje zida iza kauča u istu boju kao i kauč je veliki trend i može izgledati zaista upečatljivo.

4. Šta vam prvo privuče pogled?

Razmislite o tome šta želite da privuče pogled svakom ko uđe u dnevnu sobu. Za većinu je to prvi zid koji vidite kada uđete, ali ne uvek. To zavisi od samog prostora. Takođe, možete istaći peti zid (plafon), koji se često zanemaruje, a može imati ogroman uticaj na prostor.

5. Ideje za dnevni boravak: Izaberite zid koji ima najveći uticaj

To ne mora da bude prvi zid koji vidite, ali bi trebalo da bude onaj koji ima najveći uticaj!  Okrečite ovaj zid u neku upečatljivu boju. Ili stavite tapete.

Boje, oblici i čudesni detalji: Istinsko remek-delo dizajna u Sag Harboru

 


Ranka Bulatović

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages.co.uk