Kako da učinite sobu svetlijom?

by | January 27, 2023
dnevna soba, svetla soba

Svetski dizajneri otkrivaju kako učiniti sobu svetlijom i udobnijom

Ukoliko stanujete u malom stanu ili je on iz nekog razloga loše osvetljen, mogu vam pomoći ovi saveti da sobu učinite svetlijom.

Kako tamne prostorije učiniti svetlijim?

Svetla završna obrada

Jedan od najefikasnijih načina je svetla završna obrada. Ovo je dobitna opcija za sve prostorije u kojima je malo prirodnog svetla. Ali ovde postoji važan trik nijansa: ne možete ukrasiti sobu isključivo u beloj boji. To će odmah učiniti prostor hladnim i nezanimljivim. Ako izaberete belu kao glavnu, obavezno je razblažite svetlim toplim tonovima: žutom, narandžastom, bojom peska. Plave i maslinaste nijanse izgledaju dobro u duetu i savršeno dopunjuju pastelnu paletu.

Unutrašnja vrata sa staklenim umetkom

Odlično rešenje za mračnu sobu je odabir pravih unutrašnjih vrata. Potražite opcije sa staklenim umecima, koji će prostoriji obezbediti dodatni izvor svetlosti . Alternativa može biti i staklena pregrada. Ne samo da zonira teritoriju, već vam omogućava da učinite sumornu sobu svetlijom i prostranijom.

Pravilan dizajn prozora

Da biste prostoriju učinili svetlijom, koristite lagane zavese, one odmah čine prostor prozračnim i laganim. Til će takođe pomoći u dodavanju svetlosti. Propušta svetlost, služi kao odlično rešenje za sumorne sobe.

Ogledala

Površine ogledala imaju jedno veoma važno svojstvo – reflektuju i raspršuju svetlost. Ova funkcija se aktivno koristi kako bi se “osvežila” soba. Ogledalo će “raditi” ako se postavi ispred prozora ili lustera. Površina ogledala odražava izlazne zrake, distribuira ih po prostoriji, primetno je osvetljava. Ovaj trik stvara efekat udobne sobe.

Minimalni broj umetničkih predmeta na zidu

Često. osvetljenje u prostoriji mogu da “ukradu” umetnički predmeti na zidu. Po pravilu,  bolje je ne ispuniti zidove u mračnim prostorijama sa obiljem slika i fotografija. Ostavite ih prazne ili izaberite ne više od tri objekta. Nemojte zatrpati prostoriju koja izgleda skučena zbog nedostatka svetlosti.

Dodatni izvori svetlosti

Osvetlite najmračnije uglove u prostoriji dodatnim izvorima svetlosti: podnom lampom, svetiljkama ili vencem. Ova opcija je najlakši način da osvetlite sumornu sobu bez mnogo napora. Dokazani asistent u borbi protiv mračnih prostorija je LED traka, koja može da osvetli skoro svaki komad nameštaja.


H. Dunđerov

runna10/gettyimagesplus