Mala dnevna soba: 11 zlatnih pravila koja će je učiniti udobnom

by | September 27, 2022
Mala dnevna soba

Mala dnevna soba ne znači da treba da odustanemo od udobnog, sofisticiranog i dobro uređenog okruženja. Sve se dešava primenom ovih ključeva u praksi. Zapišite ih!

Moguće je da male sobe budu prostori dobrodošlice u kojima želite da boravite i da uživate u prijatnim trenucima. I ne samo to. Lakše nego što mislite. Najvažnije je igrati se sa resursima koji pomažu da se dobije vizuelna amplituda, ali to nije jedina stvar. Takođe ćete morati da date sve od sebe da izgleda uredno i nenatrpano. Kako? Nastavite da čitate jer u ovom članku imate 11 zlatnih pravila za uživanje u sobi od deset.

MALA DNERVNA SOBA I UREĐENJE

PUSTITE SVETLOST DA TEČE!

Članak se nastavlja posle reklama

Svetlost je život, radost, optimizam, donosi dobre vibracije… Pa zapišite prvo pravilo da biste uživali u prijatnom prostoru: pustite da se svetlost ulije i provetrite prostoriju svaki dan pet ili deset minuta. Nameštaj rasporedite tako da je zagarantovan i prolaz svetlosti i pravilna ventilacija.

UDOBNIJA DNEVNA SOBA ZAHVALjUJUĆI ZAVESAMA, ĆILIMIMA I JASTUCIMA

Tkanine su osnovne za pružanje topline: lan u zavesama ili presvlakama sofe ili zavesa, somot ili pamuk u jastucima, i prostirke… Savršena mešavina za dobijanje topline! Prenatrpanost sobe nameštajem jedna je od grešaka koje pravimo prilikom uređenja male dnevne sobe .

Članak se nastavlja posle reklama

MALA DNEVNA SOBA- PRIRODNI MATERIJALI

Još jedna osnovna tačka u dekoraciji male trpezarije je odabir nameštaja u istom stilu i završnoj obradi za dnevni boravak i trpezariju. Takođe možete koristiti boju kao zajedničku nit koja ujedinjuje okruženja.

Članak se nastavlja posle reklama

OSVETLJENJE


Postoje aspekti dekoracije dnevne sobe o kojima moramo da vodimo računa da da bismo postigli prijatnu atmosferu, bez obzira na njene dimenzije. Miris, buka, temperatura i, naravno, osvetljenje. Dobar projekat osvetljenja je onaj koji kombinuje opšte svetlo sa drugim dekorativnim elementima da bi se postigao željeni ambijent, koji se takođe može menjati tokom dana u zavisnosti od naših potreba. Izaberite tople sijalice – između 2.700 – 3.000 K – za sve lampe u vašoj dnevnoj sobi. Lampe od vlakana ili abažuri od tkanine su takođe nepogrešiv izbor.

Mala velika kuća od 42 kvadrata!

Članak se nastavlja posle reklama

MALA DNEVNA SOBA I ANSTISTRES BOJE

Da li ste znali da boja dekoracije utiče na naše raspoloženje? Ukrasite dnevnu sobu u dijapazonu boja u kojima se osećate dobro, čak i ako je u pitanju mali prostor, najbolje je da izaberete meke i svetle tonove koji unose mir i spokoj, ali i osećaj prostranosti. Jasno je da je bela nepogrešiva, ali i krem, bež i pastelne nijanse su odličan izbor. Savršena ideja je da počnete sa neutralnom bazom u jednoj od ovih boja, a zatim dodate hromatske kontrapunktove kroz detalje i dodatke.

Članak se nastavlja posle reklama

VAŽNO: DA DRVETA NE NEDOSTAJE

Bez obzira da li imate parket ili ne, drvo je nepogrešiv način da steknete toplinu. To je osnova uređenja male sobe! Može biti prisutan na stolu, stolici, polici, čak iu detaljima kao što su ramovi za fotografije, poslužavnici…

UČINITE PROSTOR PRIJATNIM SA MALO MATERIJALA

Članak se nastavlja posle reklama

Izbegavajte višak različitih materijala i, osim što ćete dobiti vizuelnu amplitudu, postići ćete harmoničan i uravnotežen prostor, a samim tim i prijatniji i prijatniji. Na zidovima možete sebi dozvoliti više raznolikosti (na primer, kontrastni zid koji će poboljšati prednju stranu sofe ili ograničiti trpezariju), ali to je ujednačen pod koji će stvoriti osećaj kontinuiteta.

MALA DNEVNA SOBA I LIČNI DETALJI

Udobna i prijatna soba postiže se nekim ličnim detaljima. Porodična vaza, ram za fotografije… Mada oprezno! Pokušajte da ne pravite gužvu. Pustite police da dišu, smenjujući knjige sa vazama, svećama ili drugim ukrasima (ali budite oprezni, nemojte ni preterati!).

Članak se nastavlja posle reklama

KORISTITE TAPETE

Budite inspirisani ovim idejama za ukrašavanje tapetama. Dobro izgleda na jednom zidu, na poleđini sofe, na primer, a vi obezbeđujete toplinu, stil i štitite zidove.

VIŠE PROSTORA

Članak se nastavlja posle reklama

Od postavljanja ugaone sofe (njegov dizajn u obliku slova L izbegava mrtve tačke) do iskorišćavanja kapaciteta za skladištenje zidova ili slobodnog prostora ispod prozora sa nameštajem po meri. Setite se šta smo rekli na početku: red je neophodan da bi se osetio prostor dobrodošlice.

DA LI IMATE OTVORENU KUHINjU?

Sve je češće stvaranje prostora sa više funkcija, odnosno multifunkcionalnih. Ujedinite dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju i, pored postizanja većeg osećaja prostora, dobićete i udobnost. Ako oklevate da otvorite kuhinju prema ostatku kuće zbog straha od isparenja i mirisa koji će ući u dnevnu sobu, zapamtite da će uz dobar, moćan i nečujan aspirator ovaj problem biti rešen.

Članak se nastavlja posle reklama

KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images