Mali dnevni boravak: 7 saveta kako da ga učinite većim

by | February 9, 2023
mali dnevni boravak

Ukoliko želite da vaš mali dnevni boravak izgleda veće, onda ste na pravom mestu. Nudimo vam 7 saveta kako da to postignete.

Mali dnevni boravak: Kako da ga učinite većim?

Dnevna soba je prostorija gde najčešće provodimo najviše vremena. Međutim, ume da bude frustrirajuće ako imate osećaj da soba deluje pretrpano i da nemate gde da se okrenete. Ali ne brinite, malo preuređenja može da reši situaciju.

Boja koja otvara mali dnevni boravak

Ukoliko želite da mali prostor izgleda šire, onda je važno da obratite pažnju na boje. Bela boja ne samo da širi prostor, nego čini da soba izgleda svetlije i daje joj osećaj elegancije i smirenosti. Još jedna pogodnost koju ima bela boja zidova jeste što vam ostavlja mnogo prostora za kreativnost u ukrašavanju ovih zidova. Ukoliko je to previše bele boje za vas, onda gledajte da bar jedan zid bude beo, dok bi ostali svakako trebalo da budu u svetlim nijansama.

Nema mesta za veliki nameštaj

Koliko god volimo da se ušuškamo u ogromne fotelje, one nisu pogodne ukoliko želimo da zavaramo oko posmatrača. Elegantna sofa može takođe da bude veoma udobna i to bi trebalo da bude jedini veliki komad nameštaja u vašoj dnevnoj sobi. Takođe, ne zaboravite da ostavljate prostora između nameštaja kako bi vaš mali dnevni boravak izgledao otvorenije.

Ogledalo je idealno za malu dnevnu sobu

Jedno od najefikasnijih rešenja kako da mali dnevni boravak učinite većim jeste ogledalo. Reflektujući prirodnu svetlost spolja, oni čine da prostor izgleda šire i otvorenije. Što je ogledalo veće, veći je i efekat.

mali dnevni boravak

Nameštaj sa nogicama takođe stvara iluziju

Nameštaj koji ima nogice takođe je veoma značajan kada želite da se vaša dnevna soba proširi. Svetlost i vazduh koji mogu da prolaze i ispod vašeg nameštaja učiniće da izgleda kao da je prostorija veća nego što zaista jeste. Takođe, nameštaj neutralnih boja takođe može da zavara oko.

Izaberite lagane tkanine za mali dnevni boravak

Pokušajte da izaberete lagane tkanine kada je u pitanju dekor vašeg dnevnog boravka. Čipka, saten ili svila učiniće prostor “lakšim” dajući  mu tako osećaj protoka vazduha. To opet za posledicu ima iluziju proširenja prostora.

Tepisi i zavese su višak

Zavese i tepisi stvaraju utisak da je vaša dnevna soba manja nego što jeste. Ukoliko vam je zimi hladno bez tepiha, onda se odlučite za neki neprimetan tepih koji nisu previše šareni. Umesto zavesa možete staviti roletne. I sami ćete primetiti kako će mali dnevni boravak odmah izgledati veće čim sklonite tepihe i zavese.

Minimalizam je ključ!

Veoma je bitno da ne pretrpavate prostoriju sa mnogo sitnica i detalja. Hrpe knjiga, veliki broj uramljenih fotografija, sveće, suveniri će učiniti da vaša dnevna soba deluje pretrpano.

Uz ove jednostavne savete, vaš mali dnevni boravak može da deluje prostrano. Osim toga, prostranost će uneti u vaš dom osećaj smirenosti i slobode.


Snežana Vranić

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus, Zakharova Elena/GettyImagesPlus