Mali dnevni boravak: Izazov u uređenju

by | March 30, 2023
Mali dnevni boravak: Izazov u uređenju

Mali dnevni boravak najčešće predstavlja veliki izazov za uređenje: osim što verovatno imate problem s nedostatkom prostora za odlaganje, sigurno vam je teško i da odlučite šta vam je od nameštaja neophodno, a šta nije.

 

Izazov u uređenju: Mali dnevni boravak

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da na dobar način pristupite ovom problemu.

 

Mali dnevni boravak: odgovor na svaki zadatak

U malom dnevnom boravku svaka stvar treba da bude u isto vreme lepa i funkcionalna. Sobzirom na to da nemate prostora za bacanje, sve što smestite u svoju dnevnu sobu mora biti svrsishodno, ali u isto vreme i doprinositi njenoj celokupnoj estetici – to je osnovno pravilo kojeg treba da se pridržavate, u kojem god stilu da uređujete. Multifunkcionalan nameštaj jedan je od najboljih saveznika u borbi protiv nedostatka kvadrata.

Mali dnevni boravak: najbolji izbor

Nakon što ste napravili selekciju neophodnih i praktičnih komada nameštaja, pozabavite se koloritom i dekorativnim detaljima. Oni će u velikoj meri uticati na percepciju prostora – ako ih dobro odaberete, mogu ga otvoriti i učiniti vizuelno većim; nasuprot tome, loš izbor boja i detalja dodatno će zagušiti i opteretiti ionako skučen prostor. Opšte je pravilo da su za mali prostor svetle boje najbolji izbor. Svetlost je takođe veoma važna, a ogledala i druge reflektujuće površine pomoći će vam da je maksimizirate – naročito ako ih postavite naspram izvora svetla.

Kada je reč o dekorativnim detaljima, u malom prostoru je važno da ne preterujete s njima – čak ni ukoliko uređujete dom u kitnjastom eklektičnom ili boho stilu. Željene stilske odlike nastojte da postignete već samim nameštajem i drugim krupnijim elementima, poput tepiha, upečatljive fotelje i slično. Ambijent upotpunite tek pokojim dekorativnim detaljem, poput slike ili vaze. Bolje je opredeliti se za pojedinačne veće komade nego za grupice sitnih dekorativnih detalja – ako samo malo preterate, oni će učiniti da vaša
dnevna soba više liči na pretrpanu prodavnicu aksesoara.

Mali dnevni boravak: Zidna rasveta

Ambijentalna rasveta je neizostavan element svakog lepo uređenog enterijera, bez obzira na njegovu površinu. Ipak, kada je reč o malom dnevnom boravku, stone i podne lampe često nisu praktično rešenje – osim ako predstavljaju odgovor na prethodni savet. One zauzimaju izvesnu površinu na podu ili komodi, koja je u malom prostoru dragocena. Zato su zidne lampe mnogo bolja opcija.

Ako se i vi borite sa malom kvadraturom dnevne sobe, vreme je da primenite predložene savete za bolje funkcionisanje.

 

 

 

Borjana Božić

Ilija Erceg/gettyimages