Mirna i opuštajuća dnevna soba: 3 saveta za njeno kreiranje

by | March 21, 2023
Mirna i opuštajuća dnevna soba: 3 saveta za njeno kreiranje

Svi težimo da uspostavimo balans i sporiji način života, a kako vam opuštajuća i mirna dnevna soba u tome može pomoći saznajte u nastavku. 

 

Mirna i opuštajuća dnevna soba: okruženje je ključno

Svi u jednom trenutku osvestimo koliko brz način života ostavlja negativne posledice, pa nije iznenađujući trend “sporog tempa” koji se sve više promoviše. Ne samo da plasira ideju o oslobađanju stresa i značaj dnevnih rutina koje se odnose na jednostavne stvari, već nas upoznaje i sa sporednim faktorima koje smo zanemarivali. Jedna od njih je životno okruženje, a kako prostorija u kojoj provodimo najviše vremena može da utiče relaksirajuće na nas, saznajte u nastavku.

Mirna i opuštajuća dnevna soba: prirodni akcenti

Vaš dom bi trebalo da bude utočište nakon napornog dana. Boravkom u mirnom okruženju podstičemo telo i um da se opuste. Elementi prirode su zbog toga odličan izbor prilikom dizajniranja dnevne sobe. Neutralne boje i kontrasne teksture su osnova na kojoj možete kreirati izgled prostorije. Uparite tepihe visokog flora sa mekanim somotskim prekrivačem, kao i pufove od jute sa dekorativnim jastucima od veštačke kože.

Ako vam je potrebna inspiracija, pogledajte biofilni dizajn. Pokazalo se da poboljšava funkciju mozga, kao i povećava fizičko i mentalno zdravlje. Ne samo da podstiče blagostanje, već i smanjuje stres i poboljšava kreativnost.

 

Usvojite principe hygge-a

Niko ne pridaje značaj komforu kao Danci, a njihov koncept života poznat kao hygge odnosi se na uživanje u svakodnevici i malim stvarima, od kojih je udobnost doma na vrhu prioriteta. Potrebno je samo da zamislite idealno okruženje, napravite scenario u kojem se osećate najlepše i to realizujete u stvarnosti. Minimalizam i skandinavski stil vam mogu poslužiti kao inspiracija, a svakako je važno imati u vidu moć prirodnih materijala.

Mirna i opuštajuća dnevna soba: optimizovano prirodno svetlo

Uvek je neophodno više sunčeve svetlosti u prostorijama. Ono ima nezamenljiv uticaj na čovekov bioritam i svakodnevno funkcionisanje. Pomaže nam da se osećamo energičnije i utiče na pozitivno raspoloženje. Takođe, više prirodnog svetla čini prostoriju vizuelno većom.

Ako ste se uverili u značaj opuštajućeg ambijenta, vreme je da što pre preuredite vašu dnevnu sobu vodeći se predloženim principima.

 

 

 

 

 

 


Borjana Božić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus