Opremanje dnevne sobe: 8 stvari na koje morate obratiti pažnju

by | 13 septembra, 2022
opremanje dnevne sobe

Dnevna soba je mesto susreta svih članova porodice i prijatelja. Veoma je važno stvoriti prijatnu, prijatnu atmosferu koja pogoduje komunikaciji i opuštanju. Stoga, opremanje dnevne sobe zahteva da obratite pažnju na nekoliko važnih tačaka – evo šta savetuju dizajneri enterijera.

 

Opremanje dnevne sobe: na šta obratiti pažnju?

 

Ne natrpavajte

Često u dnevnoj sobi čuvamo sve što se ne uklapa u druge prostorije u kući. A to obično znači da prostor dnevne sobe zatrpavamo visokim ormarima i brojnim komodama. Oslobodite se nepotrebnih stvari. Ako još uvek nemate dovoljno mesta za skladištenje, kupite zatvorenu, koncizni garderober, mada je uvek bolje rešenje komoda.  Idealno bi bilo da dnevna soba bude oslobođena ovakvih teških predmeta i da pokušate da u nju postavite samo promišljen dekor na upadljivom mestu. Nepravilna organizacija i skladištenje stvari mogu pokvariti čak i najuspešniji enterijer.

 

Svetli zidovi su uvek relevantni

 

Zidovi su osnova enterijera. U svetloj prostoriji biće više svetlosti, vazduha, soba će izgledati veće. U ovoj opciji moguće je igrati se bojama nameštaja, tekstila i dekora, dodati zanimljive predmete. Kada je osnova unutrašnjosti svetla, vrlo su male šanse da napravite grešku, preopterećujući prostoriju.  Ako je površina neujednačena, koristite teksturiranu boju.

 

 

Dajte novi život starom nameštaju

 

Nemojte žuriti da bacite stari nameštaj. Često je dovoljno jednostavno da prefarbate okvir, zamenite ručke ili dodate interesantne nogare. Možete dobiti neobičnu, naglašenu komodu ili sto koji izgledaju odlično.

 

Osvetlite prostor

 

Šta može biti ugodnije od svetlosti vatre? Napravite lažni kamin ili organizujte kutak sa ukrasnim ili mirisnim svećama. Ovakva topla atmosfera je savršena za dnevnu sobu. Dodajte podnu lampu, okačite svećnjak. Ne zaboravite  da električna rasveta koju koristite takođe može da ima topao ili hladan prizvuk. Pogodno je da birate toplo osvetljenje, stvoriće dodatnu udobnost i atmosferu opuštanja. Hladno svetlo je najbolje ostaviti za radno okruženje.

 

Koristite drvo

Drvena tekstura će oživeti prostor, učiniti da izgleda skuplje i otmenije. Ali pokušajte da koristite prirodno drvo, a ne print. Ponekad je dovoljno da ubacite policu ili stočić za kafu.

 

Osvežite tekstil

 

Dnevna soba je mesto gde možete dati sebi oduška i igrati se sa dezenom i tekstilom.  Slobodno dodajte ukrasne jastuke, podmetače, prostirke  kojima ćete ukrasiti staru sofu ili stolice. Zamenite zavese. Ovakvi dodaci danas uopšte nisu skupi.

 

Dekor sa značenjem

Nemojte puniti svoje police nepromišljeno kupljenim sitnicama. Bolje je staviti neke predmete koji odražavaju duh vaše porodice, nasleđa ili istorije. Unutrašnjost će postati oplemenjena i sa dušom.

 

Zelenilo u unutrašnjosti

 

Ne zaboravite na mikroklimu u sobi. Sobne biljke su odlične za prečišćavanje vazduha u stanu i održavanje optimalnog nivoa vlažnosti. Ali ne idite predaleko sa brojem saksija, kako ne biste pretvorili sobu u botaničku baštu.

 

 

 


Unsplash.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.