Opremanje dnevne sobe: Gde početi?

Pročitajte vodič za opremanje dnevne sobe kako biste pre svega dobili inspiraciju, a onda i izbegli sve moguće greške i neusklađenosti.

by | February 17, 2023
opremanje dnevne sobe

Budući da je dnevna soba prostorija u kojoj provodite slobodno vreme, u kojoj se družite sa porodicom i prijateljima, odmarate se i opuštate, opremanje dnevne sobe je vrlo težak zadatak.

Ukoliko je pred vama renoviranje ili uređenje dnevne sobe, preporučuje se da svaki detalj unapred isplanirate kako biste izbegli greške. Dnevna soba predstavlja centralni deo doma budući da u njoj ukućani provode najviše svog slobodnog vremena. Pročitajte vodič za opremanje dnevne sobe kako biste pre svega dobili inspiraciju, a onda i izbegli sve moguće greške i neusklađenosti.

opremanje dnevne sobe

PeopleImages/GettyImagesPlus

 Vodič za opremanje dnevne sobe

Na početku uređivanja dnevne sobe treba dobro osmisliti tok radova. Ako se pitate odakle početi, prvo razmislite o tome šta od postojećeg nameštaja želite da zadržite, a šta ne. Nakon toga razmislite šta želite da postignete uređivanjem.

Razmislite o bojama i celokupnoj estetici. Ukoliko smatrate da se neki deo nameštaja ne uklapa u budući izgled sobe, imajte na umu da možda ne morate kupovati sve nove stvari i da uvek možete obnoviti stari nameštaj ponovnim tapaciranjem ili farbarnjem drvenih površina.

Pod u dnevnoj sobi

Novi pod može napraviti veliku razliku kada je u pitanju estetika prostorije. Dobro razmotrite opciju menjanja poda jer novi pod u boji drveta osvežiće prostoriju i daće joj novi život. Raspitajte se o tome kakve sve vrste drvenog poda postoje, parket ili laminat mogu biti savršeno rešenje.

Promenite raspored namštaja

Promena u rasporedu nameštaja je dobra opcija ukoliko želite da zadržite veći deo nameštaja, a ipak želite upečatljivu promenu. Nekada je dovoljno premestiti fotelju sa jedne strane na drugu i razlika će biti velika. Dobro pogledajte nameštaj i razmislite o opcijama. Možda polica za televizor ipak može biti smeštena i na nekom drugom zidu.

Opremanje dnevne sobe: Često menjajte dekoraciju

Kako biste uvek iznova davali svežinu prostoru u kom najviše boravite, menjajte dekoraciju sa promenom godišnjih doba. Na primer, detalji poput tepiha, prekrivača i jastuka mogu se često menjati, a vi ćete uvek imati osećaj da je dnevna soba drugačija i nova. Kada se zimski praznici završe – zamenite zimsku dekoraciju prolećnom: cveće i jarke boje ukrasa doprineće da i vaše raspoloženje bude bolje. Kada dođe jesen, razmislite kako biste svoju dnevnu sobu mogli ukrasiti u skladu sa promenama koje se dešavaju u prirodi.

Poigrajte se sa završnim detaljima

Poslednja stvar koju treba da uradite kada je u pitanju opremanje dnevne sobe je da se poigrate sa završnim detaljima. Brinući o sitnicama kao što su biljke, slike i fotografije dovešćete svoju dnevnu sobu do savršenstva. Na ovaj način prostorija će biti personalizovana i stvoriće se osećaj porodične topline. Svako voli da istakne fotografije najbitnijih trenutaka u životu – izaberite ram koji je u skladu sa vašim ukusom i uživajte u potpuno novom izgledu vaše omiljene prostorije. Nekada detalji znače više nego krupne stvari koje zauzimaju najviše prostora.

Mnogo je faktora koji utiču na završni izgled sobe, zbog toga je planiranje uređenja najbitnije. Uzmite u obzir sve: veličinu prostorije, izvore svetlosti, boje i stil koji vam se dopada kako biste dobili rezultat kakav ste želeli.

Nadamo se da su vas naši saveti i fotografije inspirisali i da će opremanje dnevne sobe koje ste planirali proteći onako kako ste u početku zamislili.


Jovana Jevtić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus