POLICE – DEKORATIVNI I PRAKTIČNI DETALJ U VAŠEM DOMU

by | 13 maja, 2020

Prilikom opremanja doma, nakon što odaberete dominantne segmente nameštaja glavnih prostorija u određenom, vama estetski privlačnom, stilskom pravcu, na red dolazi dodavanje manjih komada nameštaja koji doprinose funkcionalnosti vašeg životnog prostora. Jedan takav komad nameštaja svakako su police, različitih veličina, dizajna i boja, koje mogu poslužiti i kao nameštaj za odlaganje, ali u nekim slučajevima i kao pregradni zid. I ovog puta, dizajnerski tim Forma Ideale ima jasne savete, kako za uređenje postojećih polica, tako i praktične preporuke za kupovinu novih.

Pre bilo koje dekoracije i odlaganja predmeta na police, važno je dobro ih očistiti i selektovati ono što će se na njima nalaziti. Prilikom uređenja polica, treba voditi računa o vrsti i količini predmeta koje odlažemo. Istovremeno, boje predmeta treba pravilno uklapati. Ono što je po rečima dizajnera Forma Ideale jako bitno jeste da ne preopterećujemo police, jer na taj način one nemaju potrebnu estetsku vrednost.

Prilikom uređenja polica, posebnu pažnju treba posvetiti proporcionalnom uklapanju predmeta različitih dimenzija i ravnoteži. Izbor boja dekorativnih segmenata može da kompletira izgled police i dâ joj „lični pečat“. Kao jednu od atraktivnih, funkcionalnih polica, dizajneri Forma Ideale preporučuju policu BS-1613, koja je idealna za manje prostore radnih soba, ali i za dnevne i dečije sobe.  Ono što je važno jeste da se na nju ne stavi previše knjiga i dekorativnih elemenata, jer je sama po sebi estetski privlačna i daje atraktivnost ambijentu.

Ukoliko je u domu potrebna polica koja ima više mesta za odlaganje, idealno rešenje je polica ALANO R3, koja svojom formom unosi mogućnost odlične organizacije. Ovaj model police donosi dovoljno mesta za ramove sa fotografijama, omiljene knjige i pažljivo odabranu dekoraciju. Prilikom ispunjavanja police, treba voditi računa da elementi budu raspoređeni i sa leve i sa desne strane. Na police koje su bliže podu, dobro je odložiti elemente većih dimenzija, jer se time učvršćuje kompozicija. Knjige se mogu slagati i vertikalno i horizontalno, a ukoliko su omoti knjiga koje posedujemo previše šareni, preporuka je da ih rotiramo tako da se vide samo stranice. Odličan izbor za kombinovanje sa knjigama i dekorativnim predmetima predstavljaju saksije sa manjim biljkama.

Polica ponekad može poslužiti i kao pregradni zid. Za ovu namenu, dizajneri Forma Ideale predlažu policu MAURO. Ukoliko je dobro postavljena u prostoru, može učiniti životni prostor modernim, funkcionalnim, vedrim i prozračnim.

Bez obzira da li su police samo dekorativni segment u domu ili imaju funkcionalnu ulogu, važno je voditi računa o izboru predmeta koje odlažemo, kao i pravilima raspoređivanja dekorativnih elemenata po njenim segmentima.

www.formaideale.rs
Tags: