Položaj garniture: Ovde je postavite za privlačniji ambijent

by | September 9, 2023
Položaj garniture: Ovde je postavite za privlačniji ambijent

Za stvaranje vizuelno većeg prostora koji odiše komforom i funkcionalnošću, često je presudan položaj garniture. Otkrivamo kako da je postavite u vašoj dnevnoj sobi.

Položaj garniture: Ovde je postavite za privlačniji ambijent

Najduži zid u dnevnoj sobi

Jedan od najčešćih položaja garniture u dnevnoj sobi je postavljanje uz najduži zid. Obično je to naspram vrata ili jednom stranom okrenuto ka vratima. Ipak, važno je da, ukoliko se vaša garnitura nalazi naspram vrata, postavite neki nameštaj između. To može biti stočić za kafu ili tabure.

Za najbolji efekat je postavite tako da vrata budu sa strane garniture ili je povucite tako da nije direktno uza zid za moderniji ambijent i dubinu prostora.

Centralni položaj garniture

Razmislite šta je fokusna tačka u vašoj dnevnoj sobi. Obično je to TV, kamin, prozor sa predivnim pogledom ili zadivljujuće umetničko delo. Postavljanje garniture naspram fokusne tačke stvoriće vizuelno privlačniji i funkcionalniji prostor.

Ovakav položaj može dobro da funkcioniše u maloj dnevnoj sobi ali i u velikoj. Garnitura može biti postavljena ispred fokusne tačke ili više sofa okrenute jedna prema drugoj oko fokusne tačke. Na ovaj način se uspostavlja intiman i privlačan prostor za sedenje i uživanje.

Naspram vrata

Jedini slučaj kada vaša garnitura treba da bude okrenuta prema vratima je u slučaju male dnevne sobe. Ovo je jednostavan način da budete sigurni da vaša prostorija neće biti još više skučena i vizuelno manja.

Ipak, bitno je da izaberete pravu veličinu i tip garniture. Obično su najbolje rešenje garniture u obliku slova L jer tako možete koristiti dva zida i iskoristiti prostor unutar dnevne sobe. Još jedno dobro rešenje su niske garniture ili garniture sa niskim naslonom.

U većoj dnevnoj sobi, kako bi se prostor osećao udobnije, često se savetuje da pomerite svoj nameštaj od zidova i postavite zonu za sedenje u centru prostorije. Ovo doprinosi stvaranju udobnog prostora za sedenje i može podeliti veći prostor na manje, privlačnije delove.

Često se smatra da je postavljanje garniture ispred prozora potpuni dizajnerski položaj jer pogled sa prozora treba ceniti, a ne ignorisati i zaklanjati ga.

 


Miljana Momirović

Brankospejs/GettyImagesPlus