Pregrade kao estetski element

by | February 26, 2018
Pregradni zid od bambus

Danas većina ljudi živi u malim stanovima, gde jedna prostorija ima više namena, zato se, radi postizanja multifunkcionalnosti prostora, izrađuju paravani i pregrade. Pregradni elementi predstavljaju interesantan detalj u enterijeru. Dnevni boravak u svakom domu zauzima najviše prostora, jer se u njemu okupljaju svi članovi porodice.
Pregradni zid Pregradni zid sa policama

Pregradni sistemi potiču iz japanske kulture stanovanja. Kombinacija stubova i greda „nosi“ teret zgrade, dok fasadne i unutrašnje pregrade imaju samo funkciju zatvaranja međuprostora između stubova.

Fokusirajući se na potpunu ili parcijalnu transparentnost, ograđuju prostor neprimetno, bez gubitka svetlosti. Ukoliko su u tamnijoj verziji, čine konkretnije razdvajanje i pružaju brojne mogućnosti za dovršavanje.

Ukoliko su vam dnevna soba i trpezarija povezane, od police ili šanka napravite pregradu koja će prostor podeliti na više manjih delova. Tako ćete dobiti prostor za skladištenje sitnica a i vizuelno ćete podeliti ove dve celine.

Staklena pregrada

Idealno rešenje za prostore u kojima je malo prirodnog svetla jesu staklene pregrade između prostorija ili unutar neke prostorne celine. Umesto pregradnih zidova koristite staklene pregrade sa zamućenim ili teksturiranim staklom, što će doprineti većoj osvetljenosti prostorije.

U tom slučaju pregrada je debljine 8 ili 10 mm od kaljenog (sigurnosnog) stakla. Staklo je atraktivan element i inspiracija je mnogih dizajnera, a po definiciji je čvrsto, inertno, providno i biološki neaktivno, pa kao takvo ima vrlo široku primenu.

U enterijeru se koristi za najrazličitije namene. Može poslužiti kao obloga ili materijal za izradu detalja, a od stakla se pravi i konstrukcija, pregrada, zid…

Pregrade treba da budu od prirodnih materijala, funkcionalne, prilagodljive, originalnog dizajna, da doprinesu intimi i uštede prostor. Nije uvek potrebno zidati zid radi postizanja intimnosti, isti efekat se može postići i staklenim, perforiranim ili pregradama od bambusa.