Stočić za kafu – kako da učinite prostor vizuelno većim?

by | March 20, 2023
Stočić za kafu

Ako dizajnirate dnevnu sobu, stočić za kafu, njegove dimenzije i oblik su vrlo bitne ako ne želite da prostor deluje manje. Otkrivamo tajne dizajnera.

Stočić za kafu – kako da učinite prostor vizuelno većim?

Veličina stočića je bitna

Možda vam se ne čini važnim ali stočić za kafu vrlo utiče na doživljaj veličine prostora, kao i to kako se osećate u vezi sa njim. Zato je prava veličina ključna kada se odlučite da dizajnirate svoju dnevnu sobu.

Sve je u razmeri prostorije i nameštaja. Stočuć za kafu treba da bude dovoljno velik da svi koji sede oko njega mogu bez problema da ga dosegnu. Ipak, niko ne bi trebalo da udara kolenima o njega. Preveliki sto za kafu učiniće da prostor deluje pretrpano i manje nego što jeste.

Čarobna formula za veličinu stočića

Pre svega, širina stolića za kafu uopšte nije važna. Ako želite da napravite udobnu i komfornu dnevnu sobu, ključno merenje koje treba imati na umu je rastojanje od vaše sofe do stočića za kafu.

Dizajnersko pravilo je oko 45 cm od mesta za sedenje do ivice stola. Manja razdaljina može otežati kretanje, a zbog većeg razmaka od 45 cm ćete teže dosegnuti do stočića – i prostor će izgledati manje.

Veliki stočić za kafu za vizuelno veći prostor

Zvuči kontradiktorno, ali najbolji stočić je zapravo najveći koji je moguće udobno smestiti u vašu malu dnevnu sobu. Birajući veliki sto za kafu, dajete samouverenu izjavu o izdašnim proporcijama vaše sobe i time dodajete iluziju više prostora.

Izaberite bilo koji materijal – drvo ili staklo ali prozirni materijali pružaju još veću prozračnost i čine je prostranijom. Ali bez obzira na to, poštujte udaljenost stočića od sofe jer veliki stočić može delovati preveliko za vaš dnevni boravak.

Okrugli stočić za kafu čini da prostor izgleda veće

Šta je sa oblikom stolića? Da li okrugli sto zauzima više prostora? Ne, naprotiv, okrugli stolovi zapravo štede prostor.

Okrugli stolovi za kafu mogu pomoći da se stvori iluzija veće prostorije, posebno ako se odlučite sa stakleni stočić za kafu. Najbolja opcija je da postavite grupu okruglih stočića – dva ili tri i rasporedite ih između sofa.

Bez obzira na oblik, ako se pitate da li bi stočići za kafu trebalo da budu niži od sofe, odgovor je – da, ako želite da soba vizuelno bude prostranija. Viši stolovi za kafu će učiniti da se prostor deluje malo i skučeno, a kretanje će biti otežano.

Stočići za kafu su detalj u dnevnoj sobi koji sve povezuje. Bez njega, prostor može izgledati nedovršeno ali i nefunkcionalno. Ko ne voli da se nakon napornog dana opusti u udobnoj dnevnoj sobi uz kafu ili čaj?


Miljana Momirović

Scovad/GettyImagesPlus