Stvorite svoju oazu mira: 5 elemenata u enterijeru koji imaju umirujući efekat

by | 4 januara, 2023
umirujuća dnevna soba

Umirujući dom koji omogućava da sve stresove ostavimo napolju i da se psihološki revitalizujemo, san je svih nas. Studije pokazuju da ispunjavanje vašeg prostora komadima inspirisanim ili proizašlim iz prirode može imati umirujući efekat. Da biste uneli umirujući efekat prirode u svoj dom, izaberite nameštaj i dekor koji uključuje materijale kao što su prirodni kamen, obnovljeno drvo i ratan. Ukrasite svoj prostor umetnošću koja prikazuje prirodu. Zatim možete da uživate na otvorenom – čak i dok vam je toplo i udobno na svom visokotehnološkom kauču.

 

Udobna sofa

Kupovina udobne sofe ili kauča za dnevnu sobu trebalo bi da se podrazumeva, ali, da li je u praksi zaista tako? Koliko puta odustanemo od uslova udobnosti zarad estetske komponente? Ali, ako zaista želite udobno i umirujuće gnezdo, onda će ovaj ključni komad nameštaja biti udoban, dubok, i u umirujućim neutralnim bojama.

 

Velika fotelja

Gotovo nema osobe čiji omiljeni kutak u kući nije prostrana udobna fotelja ili stolica na ljuljanje. Dodajte joj mali tabure i neki prijatan prekrivač – stvorite svoju antistres oazu za čitanje ili dremanje.

 

Sobno bilje

Istraživanja pokazuju da biljke u zatvorenom prostoru mogu da smanje stres, poboljšaju koncentraciju i čak ubrzaju oporavak od povrede. Koje je sobno bilje zaslužuje mesto u vašoj dnevnoj sobi, saznajte ovde.

 

Foto tapeta

Akcentni zid je odlična ideja da oživite dizajn dnevne sobe i jedan je od trendova koji nastavljaju život u 2023. godini. Naučna istraživanja podržavaju ovakvu odluku: samo gledanje u slike prirode može smanjiti stres.

 

Svetlost

Tamne sobe u podsvesti mogu da izazovu anksiozne osećaje: skučenost, tegobnost… Ukoliko imate sreću da je vaša dnevna soba dovoljno svetla istaknite to prozirnim zavesama i svetlom bojom zidova. U suprotnom, pokušajte da osvetlite sobu slojevitim svetlom, izaberite prijatne stone i zidne lampe.

 

 
H. Dunđerov

FollowTheFlow/gettyimagesplus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.