Tepih od zida do zida: veliki comeback

by | 13 oktobra, 2022
tepih od zida do zida

Da li razmišljate o tepihu od zida do zida? To je luksuzan proizvod, mekan na dodir, prijatan, ali smelo glamurozan. On je neka vrsta modne izjave.

 

Ovakva podna obloga bi nekoga mogla da podseti na neukusne filmove iz sedamdesetih ili kič detalje koji falsifikuju utisak luksuza. Ipak, činjenica je. Tepih od zida do zida vraća se u enterijer.

Poslednje tri decenije, dizajneri enterijera izbegavali su ovakve tepihe. Oni su vađeni iz svih prostorija u nadi da se ispod nalazi pod od drveta i to netaknut. Za većinu ljudi on je ostao podsećanje na jednu završenu i prevaziđenu eru itisona.

Pedesetih su ušli u dizajn enetrijera i postajali sve veći i veći, da bi sedamdesetih našli svoje mesto  u, danas nezamislivo – kuhinjama i kupatilima. Međutim, nakon osamdesetih oni su se smatrali prevaziđenim.  Devedesete su bile te koje su proterale tepih od zida do zida iz svakog prostora. Nastupila je estetika koja podrazumeva minimalizam, bez dodataka, dekora, tepiha, zavesa… svih suvišinih detalja.

Ipak, ako je suditi po skorašnjim radovima svetskih dizajnera, ovakav tepih zaslužuje povratak na bis.

 

Da li je tepih od zida do zida rešenje za vas?

 

Ako ste ljubitelj ovakvih rešenja i ono vam se čini zanimljivim i udobnim, najpre bi trebalo da razmislite i o praktičnoj strani. Ovo je rešenje koje je pogodno samo za ljude koji izuzetno brinu o čistoći i čije su životne navike takve da će tepih očuvati netaknutim. Iako je vaš san elegantno dizajniran stan, razmislite i o tome da li imate živaca za svakodnevna usisavanja, tepih servise, kućne papuče..

 

Kakav tepih da odaberem?

 

Predlog dizajnera ove sezone bili su ljubičasti ili mint zeleni tepisi, dok su blede boje iz neutralnog kolorita uvek rešenje. Ipak one su nešto teže za svakodnevno održavanje koliko god da se lako uklapaju u enterijer. Evo nekoliko rešenja koja se smatraju aktuelnim u 2022.

  1. Vintage uzorak

Starinski tepih sa ornamentima odlično se uklapa u prostore koji  nisu opterećeni dekorom i gde je nameštaj neutralnog kolorita.

 

2. Modularni tepih

Tepih pločice ili modularni tepih je idealno rešenje jer omogućava različita smela rešenja koja su idealna za jednostavne enterijere, a i praktični su: lako mogu da promene oblik ili da se zamene oštećeni delovi.

 

3. Linije

 

Uzdužne linije se smatraju još jednim od trendi rešenja koja oplemenjuju dnevne i spavaće sobe. Birajte boje koje nisu jarke.


jodlejohnson/gettyimagesplus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.