Unesite harmoniju u dnevnu sobu izborom udobnog nameštaja

by | November 12, 2021

Veliki komadi nameštaja poput garniture, kreveta ili plakara, uglavnom zauzimaju centralno mesto u prostorijama. Kada dođe vreme za uređivanje dnevne sobe, velika je verovatnoća da ćemo nameštaj izabrati najviše po estetici. Osim vizuelnog, važno je obratiti pažnju da nameštaj bude smisleno odabran i da se uklapa u prostor, jer nekada samo jedan komad nameštaja može da promeni čitav utisak o vašem domu. Postoji veliki broj različitih modela tapaciranog nameštaja za sedenje, a mi ćemo vam u nastavku prikazati kako da tri osnovna modela na najbolji način uklopite u ambijent svoje dnevne sobe.

UGAONA GARNITURA

Ugaona garnitura u dnevnoj sobi ima veoma važnu ulogu, pogotovo kada se okupite sa najdražima. Osim što predstavlja mesto za zabavu, potrebno je i da bude dovoljno udobna i komforna za rutine porodičnog života, kućni bioskop, odmor i relaksaciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Velika ugaona garnitura u obliku slova „L“ odličan je izbor za otvoreniji prostor, jer pomaže u razgraničenju prostora dnevne sobe od trpezarije ili kuhinje. Može da se postavi u ugao prostorije, ili da bude potpuno slobodna u prostoru, a odličan je izbor i za malu dnevnu sobu, jer je praktičnije rešenje od kombinacije sofe i fotelje.

Inspiracija prilikom odabira boje, može da vam bude priroda. Sjajan izbor predstavljaju tonovi koji vuku ka tamno plavoj i mahovina zelenoj, kao i zemljani tonovi, poput bež i sive.

Ugaona garnitura FIGO u bež boji izuzetno praktično je rešenje za opremanje životnog prostora, a može se lepo kombinovati i sa ostalim komadima nameštaja. Poseduje i kutiju za odlaganje posteljine, što doprinosi njenoj funkcionalnosti. Svakako, pri izboru garniture obratite pažnju i na rukonaslone, kao i to da ne blokiraju pogled na prozor, ali u tom slučaju možete odabrati ugaonu garnituru koja ih nema celom svojom dužinom.

Članak se nastavlja posle reklama

TROSED

Trosed u dnevnoj sobi obično je najveći komad nameštaja, pa diktira stil celog ambijenta. Ukoliko često imate goste, dva manja troseda okrenuta jedan prema drugom mogu da budu praktičnije rešenje od jednog velikog troseda. Trosed je praktičan i po tome što mu uvek možete promeniti raspored i može stajati bilo gde u prostoru, pa čak i samom centru. Boja troseda utiče i na ostale komade nameštaja i detalje u dnevnoj sobi, a na osnovu njega možete da birate i boju tapeta ili zidova. Ukoliko se odlučite za zemljane tonove, uvek možete napraviti neki jači kontrast sa plavom, ljubičastom ili čak i pink bojom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ležaj MARBO u braon boji pravo je savremeno rešenje za opremanje dnevne sobe, a istovremeno je i izuzetno praktičan. Žičano jezgro i površina za odmor i spavanje garantuju kvalitetan odmor, a klasični rukonasloni i kutija za odlaganje posteljine potpunu funkcionalnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko želite da imate trosed u dnevnoj sobi, savet je da se ne prostire celom dužinom zida, jer može izgledati nadmoćno u odnosu na ostatak prostora, već bi idealna proporcija bila dve trećine zida uz koji se postavlja. Time ćete dobiti više prostora, a biće dodatnog mesta i za klub stolove.

 

Članak se nastavlja posle reklama

KREVET ZA JEDNU OSOBU

Dimenzije dnevne sobe jesu bitan faktor pri izboru prave sofe, ali i način na koji se soba koristi takođe utiče na to koja je veličina sofe najbolja za vaš prostor. Ukoliko vam je potrebno da prostorija bude praktičnija i da nema svrhu samo dnevne sobe, već možda i spavaće, možete odabrati krevet za jednu osobu. Ovaj tip kreveta je obično praktičan, jer nije velikih dimenzija, nema velike rukonaslone i uglavnom je svedenijeg oblika, što znači da može stati u ćoškove, manje pristupačne delove prostorije ili da se sa njim čak i napravi odvojen kutak u većoj prostoriji.

Članak se nastavlja posle reklama

Oblik sofe je takođe veoma važan, pa je savet dizajnera enterijera Forma Ideale da se odlučite za niži model ako soba ima nizak plafon ili prozor. Možete biti smeli pri odabiru nijanse, a sjajan izbor su pastelne, tirkizna, roze ili žuta. Ležaj ALTELLA u zelenom štofu predstavlja pravo osveženje za prostor, a i praktičan je, jer poseduje i kutiju za odlaganje posteljine.

Pre nego što se konačno odlučite koji bi komad tapaciranog nameštaja bio adekvatan izbor za vaš dom, važno je da sagledate prostor koji imate na raspolaganju i šta želite da postignete i nakon toga odaberite onaj koji vam se najviše dopada. Budite sigurni da ćete uneti novu energiju u vaš dom, dodatno ga oplemeniti i ulepšati vam trenutke svakodnevnog uživanja.

 

Članak se nastavlja posle reklama