Dnevna soba: Kako da uredite zid za televizor

by | September 20, 2023
Dnevna soba: Kako da uredite zid za televizor

Ove pametne ideje za zid na kojem stoji televizor donose ne samo stil, nego i praktičnost

Dizajniranje dnevne sobe, imajući na umu ideje za medijske zidove, stvoriće prostor ispunjen svrhom i stilom. Prečesto vlasnici kuća jednostavno stave televizor u ćošak svog novodizajniranog prostora i sav naporan rad oko dizanjna enterijera se umanjuje.

Kreativne ideje za zid za televizor

Dobre ideje za dnevni boravak treba da uzmu u obzir sve različite aspekte koji sobu čine zanimljivom i prijatnom. Smestiti se na sofi da biste se ušuškali uz film je posebna poslastica i o tome treba unapred razmišljati.

Saznajte kako da napravite savršen medijski zid u svojoj dnevnoj sobi koji izgleda elegantno i pruža odlično skladište za knjige, konzole za igre i sve popularne uređaje 21. veka.

Zašto je važno planiranje

Planiranje i izgradnja medijskog zida je odlična ideja ako će glavna svrha dnevne sobe biti gledanje televizije. Umesto da poričete njihovo postojanje, oslonite se na veličinu dobrog televizora, opremu koja je potrebna dobrom zvučnom sistemu i dodatnu opremu koju zahtevaju konzole za igre.

Postoji nekoliko pravila koja bi mogla biti od pomoći da se pridržavate prilikom izgradnje medijskog zida:

Idealna udaljenost između TV-a i prostora za sedenje je dvostruko veća od veličine ekrana. Dakle, ako koristite TV od 45 inča, postavite sofu oko 2,5 m dalje. Pokušajte da postavite televizor u nivo očiju kada sedite, a ne visoko na zidu. Ovo je greška zbog koje ljudi prave i završavaju sa bolnim vratom.

Zaštitite medijski zid u budućnosti tako što ćete osigurati da ima više nego dovoljno utičnicaza ono što vam je potrebno. Tehnologije se brzo menjaju i nećete imati drugu priliku kada zid bude postavljen i ukrašen.

1. Izaberite šta želite da postavite na svoj zid za televizor

Da biste pravilno osmislili svoj zid, prvo odredite šta će biti uključeno i koji će kablovi biti potrebni. Jednostavna drvena podloga za vaš medijski zid, sa jasnim planom za sve žice, pomoći će da ih sakrijete. Alternativno, možete zamoliti svog električara da uvuče ožičenje u zid. Ovo je obično bolja opcija ako će vaš medijski zid biti u novom proširenju ili novoj samogradnji i može se planirati unapred, umesto da se naknadno ugradi u postojeći prostor.

Iako se mnogi uređaji, pametni televizori i konzole mogu lako pokrenuti na WiFi-u, žičana mreža će vam pomoći da osigurate da nećete doživeti baferovanje kada gledate film ili igrate igrice, posebno ako drugi članovi porodice koriste uređaje širom kuće.

2. Planirajte raspored sedenja

Planiranje mesta za sedenje i druge ključne stvari u odnosu na vaš medijski zid je ključno kada se igrate idejama za raspored dnevne sobe. Dnevne sobe su često multifunkcionalne i iako vaš medijski zid može biti u fokusu sobe, razmislite o drugim prostorima za sedenje koji bi mogli da se koriste kao društveniji prostori kada gosti posete. Uzmite u obzir ovu elegantnu dnevnu sobu koja koristi sofu u obliku slova L da stvori dve tačke fokusa.

3. Idite na ugrađeni dizajn

Ugrađeni medijski zid s vratima može biti najbolje od oba sveta ako ne želite da uvek gledate u ekrane i kutije. Klizna ili dvoslojna vrata su odlična za otvaranje kada su u upotrebi, čak i samo delimično da bi se pokazali dragoceni predmeti na policama.

Ako se odlučite za ugrađeni dizajn od zida do zida, uzmite u obzir da će se morati voditi računa o ventilaciji. Kada se koriste, konzole i televizor se zagrevaju i moraju da se ohlade korišćenjem svojih ventilatora — pa dozvolite dovoljno protoka vazduha kroz jedinice kako biste ih održali u vrhunskom stanju.

4. Igrajte se s otvorenim policama i zatvorenim skladištem

Za manje ideje dnevne sobe u kojima ne želite da se osećate zbijeno ili klaustrofobično, otvorene police bi mogle biti pravi način. I dalje možete da koristite zatvoreno skladište za žice i kutije, ali knjige, biljke i lični predmeti oko televizora mogu da se uvedu na otvorene police. Kada se TV ne koristi, police i izloženi predmeti postaće sama po sebi centralna tačka.

5. Prerušite televizor u umetničko delo na modernom medijskom zidu

Za medijski zid koji se može prikriti kao umetnička dela, sakrijte sve kutije i žice u zatvorenom skladištu, ali imajte na ekranu najsavremeniji televizor koji može da se predstavi kao umetničko delo. Umesto crne praznine u sredini zida, pojedini televizori imaju prilagođene displeje za slike i kada su isključeni.

6. Napravite „uradi sam“ medijski zid

Da biste napravili „uradi sam“ medijski zid, moraćete da imate čvrstu infrastrukturu ožičenja koju je postavio električar, čak i ako je ovo jednostavno postavljanje nekoliko utičnica i antene.

Jedan od najlakših načina da se izgradi medijski zid je da sledite gornji primer. Jednostavna pregrada od gipsanih ploča je završena sa MDF oblogom kako bi se stvorile odvojene zone, dok se ispod nalazi jedinica koja se nalazi na polici.

Najbolji materijal za medijski zid zavisiće od vašeg budžeta i stila. Gipsana ploča je možda najčešći materijal jer je čvrsta i može sakriti sve vrste ožičenja i drugih ružnih elemenata koji se nalaze iza kulisa.

 


Dijana Škorić

Liudmila Chernetska / gettyimages.com