Dnevna soba u L obliku: Stvaranje multifunkcionalnog prostora

by | September 26, 2023
Dnevna soba u L obliku: Stvaranje multifunkcionalnog prostora

Uređenje dnevne sobe neobičnog oblika nije uvek jednostavno! Kako organizovati prostor na estetski i funkcionalan način? Evo odgovora na sva vaša pitanja kako biste uspešno organizovali svoju dnevnu sobu.

Dnevna soba u L obliku: Kako je organizovati?

Za prijatnu dnevnu sobu u L-obliku, važno je organizovati prostor na najbolji mogući način. Naime, L-oblik dnevne sobe prirodno je podeljena na dva dela: iskoristite ovu specifičnost i zamislite multifunkcionalnu dnevnu sobu!

Da li su oba dela vaše L-obliku dnevne sobe iste veličine?

  • Ako oba dela vaše L-obliku dnevne sobe nemaju istu površinu, postavite deo sa sofom u najveći deo vaše dnevne sobe kako biste stvorili prijatan prostor gde je ugodno okupljati se. Zatim možete stvoriti intimniji prostor u manjem delu: napravite kutak za rad, kutak za čitanje, malu biblioteku ili čak kutak za igru za decu.
  • Ako su oba dela vaše L-obliku dnevne sobe iste površine (ili skoro iste), izbor rasporeda različitih prostora će biti drugačiji. Uzmite u obzir osvetljenje, pogled prema spolja, prisustvo kamina… Vaš deo sa sofom treba da bude smešten u najprijatnijem delu vaše dnevne sobe!
  • L-obliku konfiguracija takođe može biti interesantna za stvaranje dnevne sobe sa trpezarijom: dnevna soba sa jedne strane, trpezarija sa druge. Osim ako često volite da pozivate svoje bližnje na obrok, možete dati prednost delu sa dnevnom sobom u najprostranijem i najsvetlijem delu vaše sobe. Napomena da možete strukturirati prostore na očigledniji način dodavanjem staklenog krova ili pergole vašoj L-obliku dnevnoj sobi.

Koji nameštaj odgovara dnevnoj sobi u L-obliku?

Ugaona garnitura je klasična opcija! Međutim, trebalo bi izbegavati postavljanje u ugao koji formira spoj između oba dela vaše dnevne sobe: zauzeće prostor i neće vam omogućiti da organizujete više različitih prostora u vašoj dnevnoj sobi. S druge strane, koristite ugaonu garnituru kako biste strukturirali prostor i stvorili udoban kutak za sedenje.

Kako biste razbili veoma linearni izgled dnevne sobe, možete se odlučiti za nameštaj sa zaobljenim oblicima. I, dobra vest je što je takav nameštaj u trendu!

Dnevna soba u L obliku: Koje boje su idealne?

Da biste stvorili harmoničan prostor, opredelite se za monohromatsku šemu boja! Odličan način da vizualno izbrišete ugao vaše dnevne sobe. Zidne obloge takođe mogu da vam pomognu da strukturišete dnevnu sobu: odaberite različite boje ili tapete za različite delove prostora.

Često se jedan deo dnevne sobe suočava sa nedostatkom prirodnog svetla: varajte tako što ćete se odlučiti za svetle, svetle boje za svoje zidove i nameštaj, i postavljanjem osvetljenja koje pruža toplu atmosferu.

Položaj nameštaja u dnevnoj sobi za vizuelno veći prostor


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages