Dnevni boravak u vintidž stilu

by | December 21, 2014
Letnjikovac

Vintidž stil karakteriše predmete koji podsećaju na one iz perioda od 20-ih do kraja 70-ih godina prošlog veka. Sam izraz potiče iz vinske terminologije, a upućuje na starost vina ili određenu berbu. Kasnije je počeo da se koristi za stare automobile, odeću, upotrebne predmete…

Zaista mesto za uživanje i savršen odmor

Letnjikovac na obali opremljen je belim pletenim nameštajem, ukrašenim udobnim šarolikim jastucima, kao i detaljima nasleđenim od prethodnih generacija – klub sto, sto na rasklapanje, lampa, prostirka na podu… Upravo ova fotografija je dokaz da je beli nameštaj odličan „poligon“ za poigravanje detaljima u raznim bojama i dezenima.

Vintidž dnevna soba Vintidž dnevni boravak

Vintidž nije rezervisan samo za ljude sa velikim budžetom za opremanje životnog prostora. Ako izbegavate stereotipe, a pritom ste spremni da krenete u potragu za zanimljivim artefaktima, koji vas na prvi pogled vraćaju u određenu epohu ili vreme, buvlje pijace su mesta koja bi obavezno trebalo da posetite. Neophodno je da se naoružate strpljenjem i da predrasude ostavite kod kuće.

Novobeogradska pijaca (ispod Železničke stanice, kod Otvorenog tržnog centra) „radi“ svaki dan, a Zemunska samo nedeljom. I Kalenić pijaca ima jedan deo (pozadi, do parkinga ka Visokoj ulici) rezervisan za raznovrsne stvarčice ovog tipa.

Nemojte bacati stari ili nasleđeni nameštaj, jer je često dovoljno samo promeniti mebl ili ga prefarbati pa da ponovo zablista starim sjajem. Isto važi i za podne prostirke – šarene, jednobojne, okrugle… potpuno je svejedno. Jastučići živih boja upotpuniće ambijent i dočarati neka prošla vremena.

Vintidž vitrina Vintidž radna soba
Radni sto, uz malo doterivanja, i dalje izgleda lepo, baš kao i ormari i kredenci. Na zid možete postaviti držač za novine sačinjen od kovanog gvožđa i ofarban u belo, u koji će stati sve vaše dekorativne sitnice – ukrasne trake, perlice, dugmići…

Držač za novine
Komode i vitrine iskoristite za odlaganje raznih detalja: servisa za čaj i belu kafu, ramova sa fotografijama, pletenih korpica sa sitnicama… Na komode obavezno postavite vazu ili saksiju sa cvećem.