Garnitura u dnevnoj sobi: Detalji koji ulepšavaju prostor

by | May 25, 2023
Garnitura u dnevnoj sobi

Uz ovaj detaljan vodič, vaša garnitura u dnevnoj sobi i izgled prostorije dobiće skroz novu dimenziju i lepši izgled bez mnogo truda i ulaganja.

Garnitura u dnevnoj sobi: Detalji koji ulepšavaju prostor

Garnitura na neutralnom zidu

Kada je uređenje dnevne sobe u pitanju, dizajneri enterijera ističu da ukoliko su zidovi neutralni (beli, bež ili sivi), trebalo bi da odaberete živopisnu garnituru koja će prostoriji pružiti energiju. To je pravilo kontrasta koje će pružiti utisak autentičnog prostora.

Garnitura u dnevnoj sobi na tamnom zidu

U slučaju da se odlučite da okrečite ili tapetirate zidove intenzivnim ili tamnim tonovima, onda bi vaša garnitura trebala biti u laganim tonovima za umirujući balans.

Izbor i položaj garniture

Veličina garniture (ili sofe) zavisi od prostora u vašoj dnevnoj sobi, kao i od oblika prostorije. Ako je dnevni boravak pravougaoni, trebalo bi da postavite garnituru u obliku slova L ili U. Na taj način ćete bolje iskoristiti prostor.

Vodite računa da između stočića za kafu i garniture imate minimum 40cm za funkcionalan prostor.

Ako vam je dnevna soba kvadratna, onda bi trebalo da postavite sofe okrenute jedna ka drugoj. Međutim, ako želite da koristite dnevnu sobu uglavnom za gledanje televizora, onda je najbolje postaviti ih u L oblik, tako da je veća sofa okrenuta ka televizoru.

Zid iznad garniture

Za stvaranje modernijeg prostora, dizajneri preporučuju da ukrasite zid na kom se nalazi garnitura umetničkim delima, fotografijama ili ogledalima.

Druga opcija je da na zid iza nameštaja postavite bele ili plutajuće police za odlaganje knjiga i dekorativnih predmeta.

Bila bi greška da postavite garnituru ispod prozora jer biste prostoriji oduzeli dragocenu svetlost i svežinu.

Nameštaj iza garniture

U slučaju da vaša garnitura nije postavljena na zid, iza nje možete postaviti i nameštaj. Obično je to ukrasni stočić sa dekorativnim predmetima ili niska polica za odlaganje.

Dobar izbor je takođe i postavljanje kancelarijskog stola uz stolicu iz trpezarije. A kada završite sa radnim zadacima, stolicu možete vratiti, a laptop odložiti na drugo mesto i ponovo imate ukrasni stočić.

Ovaj trik postavljanja nameštaja vizuelno će odvojiti dve prostorije, na primer dnevnu sobu i trpezariju.

Dekorativni jastučići: Garnitura u dnevnoj sobi

Ako se pridržavate pravila dizajnera enterijera, onda bi trebalo da imate makar jedan dekorativni jastučić više od broja sedišta na garnituri ili sofi. To znači da bi na fotelji fenomenalno izgledalo da postavite dva ili tri dekorativna jastuka.

Možete odabrati različite modele istog opsega boja, a možete i odabrati jednu dominantnu i oko nje staviti neutralnije boje. Dobro se kombinuju i različite veličine, oblici jastuka i teksture.

Sada kada imate detaljan vodič o garnituri, možete da podignete vašu dnevnu sobu na još viši nivo, bez mnogo truda i ulaganja.

 

 


Miljana Momirović

in4mal/GettyImagesPlus