Siva, plava, ili možda zelena? Kako izabrati boju sofe koja će uneti šarm u vaš prostor

by | July 26, 2023
Siva, plava, ili možda zelena? Kako izabrati boju sofe koja će uneti šarm u vaš prostor

Kada započinjete dekorativni projekat od nule, važno je prvo izabrati boju sofe kako biste mogli da je uklopite u ostatak enterijera. Sofa može biti inspirativni komad koji će postati centralni deo vaše sobe, bilo da je presvučena u živopisni luksuzni materijal ili šareni dezen.

Vodič za dekoraciju: Kako odabrati savršenu boju sofe za vaš dom

Ako dodajete sofu u već dekorisanu prostoriju ili tražite komad koji će biti istaknuti deo enterijera, pravilan izbor boje postaje posebno važan. Ako birate novu sofu koja će se uklopiti u postojeću paletu boja, treba odlučiti da li će sofa biti neutralna ili će imati ulogu akcenta.

Neki dizajneri favorizuju sofisticiran pristup, birajući sofu koja se poklapa sa bojom zidova kako bi ujedinili prostoriju i učinili je vizuelno većom, dok drugi preferiraju sofu koja će se kontrastirati sa bojom zidova, koristeći žive boje. Većina ljudi želi sofu koja će im omogućiti da lako menjaju boje zidova u budućnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Najčešći pristup je kupovina sofe koja se slaže sa ostalim dekoracijama, ne privlačeći previše pažnje, ali i ne stapajući se potpuno sa bojom zidova. Zato su neutralne boje sofe pogodne za većinu domova, ali su i žive nijanse sve popularnije. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izaberete najbolju boju sofe za vaš dom.

Iznenadjujuće promene: Pogledajte kako ovih 6 dnevnih boravaka izgledaju pre i posle renoviranja

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo je izbor za savršenu boju sofe

Popularne boje sofe Ovo su neke od najpopularnijih boja sofa i zašto dobro funkcionišu u različitim domovima:

Siva: Siva sofa je fleksibilna i može se kombinovati sa svim bojama, od mornarsko plave do roze, krem i neočekivane ljubičaste. Svetlija siva smiruje prostor, dok tamnija siva stvara ušuškanu atmosferu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zelena: Zelena sofa je hrabra, luksuzna i unosi dubinu i boju u svaki stil dnevnog boravka – kombinujte je sa roze i krem tonovima, a za luksuzan izgled, izaberite zelenu sofu od baršuna.

Članak se nastavlja posle reklama

Roze: Roze, koji se smatra novom neutralnom bojom, omekšava prostoriju, posebno kada se nijanse svetle i rumenilo roze kombinuju sa krem, crnom i braon bojom.

Članak se nastavlja posle reklama

Plava: Plava je popularna boja sofe, ali postoje mnoge nijanse ove boje pa treba pažljivo razmisliti da li želite neutralniji ton ili jarko plavu sofu koja će privući pažnju.

Članak se nastavlja posle reklama

Krem: Nežna i neutralna, krema sofa se lepo uklapa sa drugim neutralnim teksturama i svim bojama, od plave, preko žute, do roze.

Crna: Crna sofa dobro skriva prljavštinu i savršena je za elegantan, dramatičan dnevni boravak.

Članak se nastavlja posle reklama

Braon: Braon sofa se uklapa u svaki stil, od rustičnog do tradicionalnog, kao što je klasična kožna sofe boje kamelije, a ova pouzdana neutralna boja lepo se kombinuje sa drvetom i drugim prirodnim materijalima.

Članak se nastavlja posle reklama

Teget plava: Teget plava je jedna od univerzalno prihvaćenih nijansi plave koja je topla i dobrodošla i ide uz gotovo svaku boju, od neutralnih do zasićenih tonova dragog kamenja.

Tirkizna: Ova bogata, vibrantna i duboko plavo-zelena nijansa je hrabra i umirujuća istovremeno, te je odličan izbor za tradicionalan, eklektičan ili boho stil dnevnog boravka. Kombinujte je sa belom, krem i, ako se usudite, sa malo narandžaste.

Članak se nastavlja posle reklama

Bela: Svetlo bela sofa u kombinaciji sa plavim detaljima podstiče osećaj plaže, a isto tako dobro ide uz kreme i tamnije neutralne boje za moderni izgled.

 


Borjana Božić

in4mal/gettyimages