Kako kombinovati različite teksture i uzorke u dnevnom boravku

by | September 8, 2023
Kako kombinovati različite teksture i uzorke u dnevnom boravku

Kada je reč o dizajnu enterijera, teksture i uzorci igraju ključnu ulogu u stvaranju vizuelno privlačnog prostora.

Kako kombinovati različite teksture:

Upotreba različitih tekstura i uzoraka u jednoj sobi može izazvati zabrinutost, ali dodaju dubinu i interes celokupnom dizajnu prostora. Evo nekoliko saveta o tome kako kombinovati različite teksture i uzorke u dizajnu enterijera.

Počnite sa neutralnom osnovom

Uvek je dobra ideja početi sa neutralnom osnovom kako biste mogli da gradite dalje. To vam omogućava da složite različite teksture i uzorke bez pretrpanosti prostora. Koristite neutralnu paletu boja za veće komade poput zidova, nameštaja i podova kao osnovu.

Kombinujte materijale različite teksture

Cilj je da kombinujete različite materijale koji se razlikuju po dodiru. Na primer, kombinujte mekane materijale poput pamuka ili somota sa grubim poput lana ili pruća. Ova udobnost donosi dubinu i interes celokupnom dizajnu.

Koristite uzorke različitih veličina

Kombinovanje uzoraka različitih veličina stvara vizuelni interes u prostoru. Možete kombinovati velike šare sa malim i dodati im pruge, tačkice i cvetne motive. Ključ je igrati se sa uzorcima različitih veličina kako se ne bi međusobno nadmetali.

Fokusirajte se na paletu boja

Izaberite paletu boja koja dopunjuje celokupni dizajn sobe. Upotrebite jednu jarku boju i nekoliko sporednih boja da biste povezali sobu. Kombinovanje različitih uzoraka i tekstura sa koherentnom paletom boja čini da prostor ne bude previše šaren.

Koristite dekorativne komade

Upotrebite dekorativne komade poput jastuka, tepiha i zavesa da biste dodali teksturu i uzorak sobi bez pretrpanosti. Ovi elementi se lako menjaju, pa slobodno kombinujte stilove dok ne pronađete savršenu kombinaciju.

Uključite prirodne elemente

Ne zaboravite da dodate prirodne elemente poput biljaka, drveta ili kamena kako biste izbalansirali različite teksture i uzorke u prostoru. Ovi elementi pružaju osećaj harmonije i mirnoće, čineći prostor privlačnijim i udobnijim.

Stvorite tačku fokusa

Na kraju, stvorite tačku fokusa u sobi gde možete spojiti sve različite teksture i uzorke. To može biti upadljiv komad nameštaja, umetničko delo ili zidna dekoracija. Privući će pažnju i pružiti kohezivan vizuelni element koji povezuje celu sobu.

Kombinovanje tekstura i uzoraka u dizajnu enterijera može delovati zastrašujuće, ali dodaje dubinu i interes svakoj sobi. Počnite sa neutralnom osnovom, kombinujte različite materijale, koristite uzorke različitih veličina, fokusirajte se na paletu boja i koristite dekorativne komade. Ključ je da se zabavite i eksperimentišete dok ne pronađete kombinaciju koja će stvoriti vizuelno privlačan prostor.

Borjana Božić

Scovad/gettyimages