Kamin – možete ga imati i u svom stanu

by | October 1, 2021

Zvuk vatre u san je mnogih tokom zimskog perioda. Međutim, ugradnja kamina podrazumeva određene uslove i veće troškove. Zato uopšte ne čudi što su kamini na etanol u poslednje vreme sve popularniji – dostupni su u različitim dimenzijama, oblicima i materijalima i, što je najvažnije, idealni su za sve domove koji ne poseduju dimnjak.

Kamini na bio-etanol najbolje su rešenje kada pre svega tražite element koji će pridodati estetsku vrednost vašem domu, jer ovi kamini ne zagrevaju prostor, poput klasičnih, već imaju isključivo dekorativnu ulogu. Namenjeni su onima čiji stambeni prostori nemaju dimnjake i mogućnost ugradnje klasičnih kamina. Kako su dostupni u različitim varijantama i dimenzijama, lako se uklapaju kako u tradicionalno tako i moderno uređene prostore i vrlo male stanove.

Članak se nastavlja posle reklama

Bio-kamini se lože bio-etanolom, a produkti sagorevanja su takvi da ne otpuštaju nikakve mirise, dim, čađ ili pepeo u prostor. Nije potreban dimnjak niti bilo kakva druga instalacija. Jednostavno se postavljaju na zid ili uz zid, a kada se ne koriste u funkciji kamina, izgledaju vrlo dekorativno u prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama

Materijal

Bio-kamini se izrađuju od vatrootpornih materijala, a prilikom kupovine kod ovlaštenih prodavaca dobićete i potrebne sertifikate o sigurnosti takvog proizvoda. Najčešće se prave od obojenog, nerđajućeg i brušenog nerđajućeg čelika bojenih odabranom bojom iz RAL palete, vatrostalnog stakla te drveta, koje se koristi za dekorativne fasadne detalje.

Članak se nastavlja posle reklama

Dimenzije

Članak se nastavlja posle reklama

Od dimenzije kamina zavisi kapacitet rezervoara za bio-etanol, a time i vreme gorenja. Kapacitet je najčešće do 2 l, a vreme gorenja 3 sata što je sasvim dovoljno za prijatno večernje druženje. Postoje i veći rezervoari, koji vreme gorenja produžavaju do 6 sati. Svaki model kamina ima definisanu minimalnu površinu prostorije u koju može da se smesti, pa prilikom odabira obratite pažnju na ovaj važan detalj.


Tags: