Minimalizam u dnevnoj sobi: 5 najboljih saveta za sofisticirani ambijent

by | July 1, 2023
Minimalizam u dnevnoj sobi

Čak i ako ne želite nužno minimalizam u dnevnoj sobi, uređenje u stilu ovog trenda pomoći će da vaš prostor izgleda urednije, modernije i elegantno.

Minimalizam u dnevnoj sobi: 5 najboljih saveta za sofisticirani ambijent

Dekorativni predmeti koji sakupljaju prašinu

Možda niste ni primetili koliko imate dekorativnih predmeta, sve dok sve pažljivo ne pregledate. Većina od njih vam verovatno ne znači ništa, već samo sakuplja prašinu i stoji na istom mestu godinama.

Oslobodite prostor na stočiću za kafu, policama ili komodama, očistite dnevnu sobu, a zatim pronađite mesto za najdražu dekoraciju.

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite kako biste postigli minimalizam u spavaćoj sobi je da sagledate realno šta vam zaista treba i ulepšava prostoriju, a šta zadržavate samo jer ne možete da se rastanete od toga.

Mali dekorativni predmeti

Neki od malih dekorativnih predmeta raspoređeni na policama dodaju karakter prostoriji. S druge strane, previše sitnica može da učini prostor pretrpanim i neurednim.

Razmišljajte po principu “veće” i “mali broj” kada je u pitanju dekoracija dnevne sobe. Ciljajte na veće, upečatljive komade, poput velikog kristala i umetničkog dela, umesto 10 razbacanih sitnica. Vaša dnevna soba će i dalje biti lepo uređena ali bez nereda.

Stočić za kafu

Ako imate malu dnevnu sobu, dizajneri enterijera savetuju da verovatno nema potrebe za stočićem za kafu u centralnom delu garniture. Da, marmerni ili stakleni sto izgleda zaista šik u prostoriji ali činjenica je da zauzima značajan deo dnevne sobe.

Da biste postigli minimalizam u dnevnoj sobi, zamenite glomazne stočiće za kafu sa (jednim ili nekoliko) manjih bočnih stočića.

Minimalizam u dnevnoj sobi: TV polica

Nema ništa loše u vintidž TV postolju ali TV postavljen na zid izgleda modernije i mnogo više se uklapa u vašu minimalističku šemu.

Ako i dalje koristite DVD, CD, pojačalo, gramofon i slično, odlučite se za manju TV policu ili komodu koja neće zauzeti previše prostora u dnevnoj sobi.

Minimalizam u dnevnoj sobi: Osvetljenje

Manje je više i kada je osvetljenje u pitanju. Iako je pravilno osvetljenje neophodno za svaku dnevnu sobu, prekomerna rasveta može da stvori neuredno i pretrpano okruženje.

Sklonite sve podne lampe, viseće lampe ili stolne lampe koje ne doprinose ukupnoj šemi osvetljenja dnevne sobe i koje, kada realno sagledate, ne koristite često.

Kada primenite ove savete, bićete oduševljeni rezultatom koji postižete samo uz dobru organizaciju i izabrane dekorativne predmete u vašoj dnevnoj sobi.

 

Miljana Momirović

Liliia Lytvyn/gettyimagesplus