Norveški radijator: Savremeni sistem grejanja

by | November 26, 2013
Moderni radijatori

Visokorazvijene zemlje su posle prvog naftnog udara, krajem sedamdesetih godina, shvatile da je racionalno korišćenje energije njihov strateški interes, zbog čega veliki broj kompanija i instituta radi na projektima racionalnog korišćenja energije.

O potrošnji električne energije, kao najčistijieg i najplemenitijeg vida energije, izuzetno se vodi računa. Proizvodi napravljeni u skladu sa zahtevima racionalne potrošnje posebno su označeni i njihov razvoj i unapređenje stimulišu vladine organizacije.

Skandinavske zemlje, bogate hidroenergetskim potencijalima, davno su shvatile da je grejanje na struju luksuz i shodno tome razvile sisteme grejanja koji maksimalno racionalno koriste energiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Norveški moderni radijatori Kvalitetni norveški radijatori

SAVREMENO I FUNKCIONALNO

Norveški radijator GLAMOX 3001 nastao je kao plod dugogodišnjeg razvoja sistema električnog grejanja firme ADAX. Familija GLAMOX 3001 pojavila se na tržištu Norveške krajem 1996. godine.

Članak se nastavlja posle reklama

Kao peta generacija sistema električnog grejanja, familija GLAMOX 3001 maksimalno je iskoristila prirodne zakone termodinamike i najnovija dostignuća elektronike.

Osnovni princip rada norveškog radijatora zasnovan je na principu konvekcije: električna energija zagreva posebno konstruisan grejač, velike aktivne površine i provodnosti, koji direktno greje vazduh u prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama

Cirkulacija vazduha kroz radijator potpuno je prirodna, bez ventilatora. Ugrađeni elektronski termostat obezbeđuje veoma preciznu regulaciju temperature, s tačnošću od 0,3 stepena, što je deset puta preciznije od standardnog mehaničkog termostata, pa samim tim donosi uštedu energije 15%.

Mogućnost podešavanja temperature omogućava vam da energiju za grejanje trošite u skladu sa svojim potrebama i ritmom života porodice.

Članak se nastavlja posle reklama

Svaki deo prostora greje se optimalno, u skladu sa njegovom namenom. U dnevnom boravku održavajte temperaturu od oko 21 oC kada u njemu boravite. Kada niste kod kuće, podesite temperaturu na 16 oC. U spavaćim sobama neka temperatura bude 17 oC, a ostale delove stana grejte po potrebi i prema nameni.

Radijatori u dečjoj sobi

Članak se nastavlja posle reklama

KAKO ŠTEDI NORVEŠKI RADIJATOR

Statistika pokazuje da članovi porodica u stanu provedu oko 13 sati, najčešće između 17 sati i 8 sati ujutro. Na osnovu ovih analiza lako je uvideti da stambeni prostor najintenzivnije treba grejati od 17 do 23 sata, što predstavlja period od 6 sati.

U periodu od 23 sata do 8 sati ujutro zahteva se samo održavanje temperature na ugodnih 18 stepeni.

Članak se nastavlja posle reklama

Sistemi grejanja Glamox 3001 i ADAX Neo svojim programabilnim digitalnim termostatima prilagođavaju se vašim potrebama i omogućavaju uštedu energije i do 50% u odnosu na druge sisteme grejanja.

Ako za grejanje koristimo TA peći uz postojeći tarifni sistem, jeftinija struja vam je na raspolaganju kada najveći deo porodice nije kod kuće.

Skuplja tarifa na snazi je od 17 do 23 sata, kada za grejanje trošite najviše struje. Električna energija se sve više upotrebljava u razvijenim evropskim zemljama, jer je ekološki najčistija i najmanje utiče na globalno zagrevanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Veoma brz rast cena fosilnih goriva u poslednje tri godine, kao i očekivani
dalji rast, doveli su do toga da je cena grejanja norveškim radijatorima niža
od cene grejanja na gas.

Fleksibilnost sistema i moderan dizajn i uklapanje u svaki prostor omogućavaju opremanje vašeg stambenog ili poslovnog prostora etapno i u skladu sa dizajnerskim zahtevima. Ekonomija, ekologija i estetika tri su osnovne prednosti koje vam pruža norveški radijator GLAMOX 3001.

Izvor: rovex.rs

Članak se nastavlja posle reklama

Tags: