Novi nameštaj u dnevnoj sobi: 6 pravila pre kupovine

by | March 10, 2023
Novi nameštaj u dnevnoj sobi

Dobra priprema za novi nameštaj u dnevnoj sobi učiniće da budete zadovoljni izborom i veća je šansa da ćete se odlučiti za kvalitetan komad nameštaja.

Novi nameštaj u dnevnoj sobi: 6 pravila pre kupovine

Isprobajte pre kupovine

Prosečna garnitura ima dubinu sedišta od najmanje 60 cm, što daje dovoljno prostora da se lepo namestite. Ali dubine sedišta se razlikuju, pa svakako isprobajte različite modele kako biste bili sigurni da ćete dobiti dobru podršku za leđa.

Kada je u pitanju visina sedišta, većina nameštaja za dnevnu sobu je visoka između 45 cm i 50 cm. Ne postoji tačna ili pogrešna visina, pa opet, isprobajte pre kupovine da biste bili sigurni da vam odgovara.

Ako više volite da legnete na garnituru, uverite se da je dovoljno duga da se ispružite.

Izaberite kvalitetan nameštaj

Potrošite onoliko koliko možete da priuštite na kvalitetan nameštaj. On će vam omogućiti godine i godine izležavanja. Takođe, uzmite u obzir garanciju pre nego što se odlučite – uvek se odlučite za proizvođače koji nude najmanje 15 godina garancije.

Naručite uzorak boje

Gledanje fizičkih uzoraka garniture u vašoj dnevnoj sobi može napraviti veliku razliku. Bez njega može biti teško proceniti kako se boja uklapa. Takođe, svetlost u vašoj dnevnoj sobi utiče na boju ili sjaj tkanine, pa i to treba uzeti u obzir.

Novi nameštaj u dnevnoj sobi: proverite punjenje

Zapamtite da je ono što je unutar nameštaja je jednako važno kao i ono spolja. Kada su u pitanju naslon i sedište sofe, jastuci punjeni perjem su veoma udobni, ali će im trebati redovno dopunjavanje. S druge strane, punjenja od memorijske pene ili vlakana se mogu spljoštiti i izgubiti oblik tokom vremena.

Savršeno rešenje? Potražite kombinaciju perja i memorijske pene. Idealno je da su jastuci za leđa punjeni perjem, a jastuci sedišta punjeni penom ili vlaknima.

Obratite pažnju na tkaninu za tapaciranje

Bez obzira da li se odlučite za smelu boju ili neutralnu, vaš izbor tkanine za tapaciranje će imati veliki uticaj na prostoriju. Prirodni materijali mogu izbledeti na jakoj sunčevoj svetlosti, pa izaberite sintetičku tkaninu ako će nameštaj biti blizu prozora.

To je posebno važno u porodičnoj kući, a ako imate psa ili mačku, odlučite se za tkaninu koja se lako čisti. Koža, mikrovlakna, somot i platno su sve dobre opcije u ovom slučaju. Teksturirane tkanine su izdržljive i otpornije na mrlje, a vredi obratiti pažnju i na navlake za nameštaj, jer se mogu lako prati.

I za kraj, pre svega, proverite dimenzije vašeg prostora i uporedite ih sa novim nameštajem – to je najvažnije. A ako imate malu dnevnu sobu, alternativa je dvosed ili više sofi.

Miljana Momirović

LSOphoto/GettyImagesPlus