Oživite dom retro stilom

by | January 17, 2022

Trendovi koji su bili popularni pre nekoliko godina ili decenija često se vraćaju u modu, a tako je kada govorimo i o trendovima u dizajnu enterijera. Trenutno je veoma aktuelan retro stil, koji promoviše nostalgična osećanja koja donose osećaj udobnosti i sigurnosti, a mogu uneti i novu energiju u dom.

Prilikom uređenja modernih enterijera, kao atraktivne su se pokazale jednostavnost i čiste linije nameštaja iz sredine prošlog veka. Tanki metalni nogari na nameštaju veoma su popularni, a njihov minimalistički izgled fokusira pažnju na materijal i dizajn. Lagana su i prozračna alternativa glomaznim, čvrstim nogarima, što ih čini savršenim za male prostore.

Klub sto COBRA 45X50 sa metalnim nogarima stilizovan je tako da se uklapa u moderne ambijente doma i zadovoljava sve funkcionalne, ali i estetske zahteve za uređenje. Kombinacija drvo dekora i metala čini ga odličnim izborom za ambijente uređene u industrijskom stilu.

U ovakav enterijer dnevnog boravka sjajno se uklapa i regal MERIDA koji zbog lajsni, koje doprinose osećaju masivnosti korpusa, kao i otvorenim policama, ali i onim zastakljenim, ističe vanvremenske stilske karakteristike koje su lako uklopive i uz druge enterijerske pravce.

Predlog je da sofe ili fotelje u smelim bojama, dizajna koji takođe pripada stilu sredine prošlog veka,  kombinujete sa elegantnim drvenim podovima ili tepihom, savremenim stočićem za kafu i modernom šarenom tapetom.

Kod retro stila je veoma važno uspostaviti ravnotežu. Fotelju NEW YORK u zelenom štofu, koja po dizajnerskim crtama pripada retro stilu, možete kombinovati sa klub stolom BJ-9395 modernog dizajna sa staklenom pločom, koja doprinosi njegovoj transparentnosti i eleganciji, i na taj način ćete dodatno osvežiti enterijer.

Tepisi od veštačkog krzna ili vune nikada nisu izašli iz mode, još od 1970-ih, a u poslednje vreme su postali obavezni dodatak u ambijentima doma. Sa neverovatnom teksturom, prirodnim stilom i neuporedivom mekoćom, tepisi od veštačkog krzna nude topao i prijatan kontrast rustičnim podovima od tvrdog drveta.

Atraktivan retro detalj predstavljaju i drvene zidne obloge iz šezdesetih godina prošlog veka, koje u kombinaciji sa zemljanim bojama nameštaja unose dodatnu teksturu u prostor. Dodatnu svežinu donosi i kombinacija sa modernim tanjim vertikalnim letvicama, ali i bogatstvo hladnih neutralnih tonova modernog nameštaja.

Pleteni nameštaj se vraća u upotrebu, a juta, ratan i bambus su odlični materijali koji mogu da daju prirodan element unutrašnjosti doma. Dizajneri enterijera Forma Ideale kao sjajan komad za dnevni boravak preporučuju pleteni tabure, koji će se odlično uklopiti pored klub stola MATRIX u kombinaciji drvo dekora i metala.

Retro dizajn enterijera je eklektična mešavina starih stilova i novih formi, ili novih formi sa starim materijalima i završnim obradama, pa će na pravi način osvežiti vaš dom ukoliko želite da ga uredite u ovom stilu. Važno je samo da zaboravite na moderna pravila, osetite svoj prostor i date mu lični pečat.