Položaj nameštaja u dnevnoj sobi za vizuelno veći prostor

by | September 24, 2023
Položaj nameštaja u dnevnoj sobi

Boje igraju važnu ulogu ali ne koliko položaj nameštaja u dnevnoj sobi malih dimenzija. Pametan raspored može učiniti prostor većim nego što jeste.

Položaj nameštaja u dnevnoj sobi za vizuelno veći prostor

Ne plašite se velikih komada nameštaja

Ponekad, u malim dnevnim sobama, mali nameštaj funkcioniše bolje. Ali uobičajena je greška u maloj dnevnoj sobi misliti da ovi prostori ne mogu da podnesu veći nameštaj i da veći nameštaj zapravo može učiniti da soba izgleda prenatrpano.

Zapravo veća garnitura ili sofa ispunjavaju prostor i to je odličan način da dnevna soba vizuelno deluje veće. Imati veći komad nameštaja koji odmah privlači poglede pruža utisak da je i prostorija velika.

Ispunjavanje male dnevne sobe manjim komadima učiniće da se soba oseća pretrpano i samo skrenuti pažnju na proporcije. Umesto toga, vodite se pristupom „manje je više“. Idite na manje nameštaja, ali ne i na manje dimenzije. Velika niska sofa, stočić za kafu koji je proporcionalan kauču i veliki tepih će zaista proširiti sobu.

Centralni deo dnevne sobe

Najbolji rasporedi malih dnevnih soba su oni koji su oku zaista laki za prihvatanje – pod tim mislimo na ništa što blokira liniju očiju. Ali to ne znači da bi nameštaj trebalo postaviti uza zidove sa morem prostora u sredini.

Uobičajena je zabluda da će ovaj pristup učiniti da soba izgleda veće, dok u stvari, povlačenjem onih većih komada poput kauča i fotelja od zidova može otvoriti prostor. “Plutajući nameštaj” stvara daleko zanimljiviji raspored.

Važnost bočnog nameštaja

Dakle, osim nameštaja za sedenje u vašoj dnevnoj sobi, koji smo već spomenuli, trebalo bi obratiti pažnju i na komode ili stočiće za kafu. Želite da svetlost može da teče oko ovih delova i da ne zauzimaju previše prostora.

Stočić za kafu – kako da učinite prostor vizuelno većim?

Glomazni samostojeći nameštaj nije od pomoći. Potražite modele sa podignutim nogama – onakav nameštaj će izgledati lakše i prozračnije. Nema potrebe za velikim centralnim stočićem za kafu ako on ne izgleda dobro u vašem prostoru. Nekoliko manjih bočnih stolova postavljenih pored fotelja ili na krajevima garniture će funkcionisati sasvim dobro.

Simetrični položaj nameštaja u dnevnoj sobi

Simetriju u dizajnu enterijera je teško ispraviti. Često će dizajneri reći da je izbegavate, jer rizikujete da stvorite veoma dvodimenzionalne prostore, međutim u maloj dnevnoj sobi ubacivanje samo malo simetrije može da funkcioniše i vizuelno ima smisla.

Simetričan ili čak asimetričan raspored daće malom prostoru jasan fokus i može uzemljiti vaše veće komade nameštaja, ali može i da ih omekša, čineći ih manje dominantnim u prostoriji.

Pogledajte kako se u ovoj živopisnoj dnevnoj sobi polica za knjige manje oseća kao da lebdi u moru poda dok je okružena osvetljenjem, a onda se ta simetrija ogleda u foteljama. O

Materijali koji reflektuju svetlost

Korišćenje ogledala i reflektujućih materijala može doprineti osvetljenijem prostoru što dovodi do toga da deluje vizuelno veće.

Koristite ogledala u dnevnoj sobi da biste sugerisali da je vaš prostor veći nego što jeste, ali razmislite o tome gde i kako ga koristite. Umesto da ga samo okačite na zid, razmislite o tome da ga okačite na vrata ili prednje strane ormarića. Veliko ogledalo postavljeno naspram vrata učiniće da se prostor udvostruči. Za maksimalan efekat postavite ogledalo na više od jednog zida.

 


Miljana Momirović

FollowTheFlow/GettyImagesPlus