Rasveta dnevne sobe: Saveti za savršenu atmosferu

by | July 27, 2023
Rasveta dnevne sobe: Saveti za savršenu atmosferu

Saznajte kako da postavite rasvetu u dnevnoj sobi i postignete savršenu atmosferu. 

Kombinovanjem niza ideja za osvetljenje dnevne sobe stvaraju se slojevi – čineći prostor toplim i opuštajućim tokom večeri. Ili, ako želite dovoljno osvetljenim za čitanje, kao i prigušenim svetlom za uživanje u filmovima ili zabavi.

Rasveta dnevne sobe: Savršeno planiranje

Jedan sloj osvetljenja nikada nije dovoljan za dnevnu sobu. Zato je važno da se uzmu u obzir ideje za zidno i plafonsko osvetljenje, podne lampe, kao i ostale vrste rasvete.

Imajte na umu da osvetljenje male dnevne sobe treba da se sastoje od različitih slojeva kako bi se dobio kompaktan, dobro osvetljen prostor.

Postoje dve glavne stvari o kojima treba razmišljati kada se postavlja rasveta: prvo, kakvu atmosferu želite u sobi i drugo za šta želite da koristite sobu. Ovo vam omogućava da kombinujete funkcionalno osvetljenje s dekorativnim osvetljenjem kako biste stvorili željeni mabijent.

Rasveta dnevne sobe: Tri vrste osvetljenja

Postoje tri glavne vrste rasvete. Ona su posebno važna u dnevnim sobama, gde vam je potrebna dobra rasveta da biste mogli da transformišete prostor prema trenutnim potrebama.

1. Opšta rasveta

Ambijentalna rasveta, koja se naziva i opšta ili pozadinska rasveta zadužena je za sveukupno  osvetljenje sobi. Uglavnom u dnevnim sobama ono uključuje plafonsko osvetljenje, reflektore i fiksne zidne lampe, kao i prirodno svetlo.

2. Osvetljenje za određene oblasti u prostoru

Ova rasveta osvetljava samo određenu oblast u prostoriji. U dnevnoj sobi obično uključuje stone lampe i podesive podne lampe (pale se pokretom ruke).

3. Akcentno osvetljenje

Osim što stvara atmosferu i utiče na raspoloženje, ovo osvetljenje se koristi da istakne arhitektonske karakteristike ili važne objekte, kao i da skrene pažnju sa stvari koje nisu toliko prijatne.

U dnevnoj sobi, akcentno osvetljenje bi obično uključivalo svetla za slike, osvetljenje niša i osvetljenje unutar polica.

Slika ove bele sobe dobro ilustruju ovu vrstu osvetljenja.

Koja je najbolja kombinacija rasvete?

Svaka soba treba da sadrži osam različitih izvora osvetljenja. Možda zvuči mnogo, ali kada uzmete u obzir sve različite dostupne opcije – od plafonskih i zidnih svetiljki do podnih i stonih lampi, plus više prirodnih izvora kao što su sveće i kamini – moguće je postići ovaj cilj.

Počnite s postavkom opšte rasvete, odnosno centralizovanog plafonskog svetla kako biste napravili ravnomeran sloj pozadinskog osvetljenja. Potom postavite podne i stone lampe za osvetljavanje određenih oblasti u prostoru. Na kraju postavite akcentno osvetljenje da biste istakli arhitektonske karakteristike i umetnička dela.’

Razmislite i o korišćenju sijalica ili čak LED trake, na primer za osvetljenje na police.

Podešavanje jačine svetlosti

Koji god stil rasvete da izaberete, bilo da želite da pratite trendove osvetljenja dnevne sobe ili se odlučite za tradicionalnije opcije, neka ima varijantu za podešavanje jačine svetolsti.

 

Iako se možete osloniti na stručnu pomoć, ipak je nabolje da sami odlučite kakvu rasvetu želite i gde ćete postaviti određene lampe jer ćete vi koristiti prostor prema svojim potrebama i potrebama ukućana.

Možete da okupite porodicu i napravite listu aktivnosti u dnevnoj sobi, od gledanja filmova do igranja društvenih igara, čitanja ili obavljanja domaćih zadataka.

Zatim napravite drugu listu svih karakteristika – i arhitektonskih ili dekorativnih – u prostoriji koju želite da istaknete, na primer umetnička dela ili niše.

Nacrtajte jednostavan tlocrt sobe, a zatim skicirajte gde vam je potrebna svaka vrsta osvetljenja. Na primer, gde ćete postaviti stonu lampu za čitanje? Kojim zidovima su potrebne zidne lampe kao alternativa plafonskom svetlu?

Dobra je ideja da bojom označite različite vrste osvetljenja na vašem planu rasvete. Izaberite jednu boju za one koji su povezani – na primer plafonska i zidna svetla – i drugu boju za one koje su priključene – na primer, podne i stone lampe.

Imajte na umu da će dodavanje novih svetla i utičnica u dnevnoj sobi zahtevati i bušenje rupa u zidu, malter i prašinu, tako da je ključno da dobro isplanirate svaku pojedinost i to unapred. Vodite računa o tome da kablovi za lampe budu što manje visljivi.

Rasveta dnevne sobe: Koje su najbolje sijalice?

Postoje četiri glavna tipa sijalica koje odgovaraju rasvetnim elementima.

1. LED sijalice

Oni emituju jako svetlo, energetski su efikasne i dugotrajni. Dolaze u belim ili obojenim opcijama.

2. Sijalice sa žarnom niti

Ovo su najjeftinije sijalice, traju oko godinu dana i nisu baš energetski efikasni.

3. Kompaktne fluorescentne sijalice

One su jeftinije od LED dioda i traju duže od standardnih sijalica s žarnom niti. Potrebno im je neko vreme da postanu svetlije, pa su bolji za podrume, potkrovlje i garaže.

4. Halogen

Ove svetle, energetski efikasne sijalice su odlične za viseću rasvetu, kao i za police. Imaju kratak vek, greju i zato morate paziti gde ih postavljate.

Kontrola rasvete

Pre nego što pozovete električara, moraćete da imate ideju o tome kako biste želeli da kontrolišete svoja svetla. Da li vam smeta da ustanete sa sofe da prigušite svetla pre nego što film počne? Ili biste radije mogli da dodirnete svoj pametni telefon?

Ako rado koristite tradicionalne prekidače, izbegavajte najjeftinije opcije. Prekidači za svetlo su najinteraktivniji deo vašeg dizajna enterijera i trebalo bi da budu sastavni deo procesa projektovanja.

Konačno, ako želite da možete da kontrolišete svoje osvetljenje sa sofe, ili čak sa druge strane sveta, razmislite o smart osvetljenju. Instalirate pametne LED sijalice, koje se mogu kontrolisati preko aplikacije.

Dobro planiranje rasvete je važno kako biste u svojoj dnevnoj sobi dočarali prijatnu atmosferu, mesto opuštanja i okupljanja s porodicom i prijateljima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dijana Škorić

Richard19981977 / gettyimages.com