Samsung: Saveti za pravilno korišćenje klima uređaja

by | August 1, 2013
Samsung klima uređaji

Imajući u vidu da su u Srbiji tropske temperature, ali i da veoma često dolazi do čestih promena vremenskih prilika i temperaturnih razlika, svima klima uređaji dođu kao spas od vrućina. Da preživite visoke temperature, uz pravilnu upotrebu ovih uređaja, dajemo vam nekoliko korisnih saveta kako da ih na ispravan način upotrebljavate.

Pravilno korišćenje klima uređaja

Pre svega, maksimalna temperaturna razlika između temerature napolju i u klimatizovanoj prostoriji ne bi trebalo da bude veća od 5 do 10 Celzijusovih stepeni (°C). Temperatura u prostoriji je relativna i inidivudalna stvar, ali optimalna temperatura leti je od 20 do 24 °C što je dobro za organizam, a zimi od 19 do 23 °C.

Mnoge građane brine i često ulaženje u klimatizovani prostor i izlazak na vrućinu, kao i obrnuto, te se savetuje smanjivanje temperaturne razlike i izjednačavanje temperature ukoliko je boravak u klimatizovanoj prostoriji bio duži. Međutim, preporučljivo je da se to radi postepeno, ne odjednom. Kada uđete u prostoriju, ne uključujte klimu na maksimum, već postepeno podižite temperaturnu razliku. Vodite računa o tome da u prostoriji u kojoj boravite treba ubaciti i svež vazduh, tako da možete otvoriti prozor i kada klima radi“, kaže Ivan Jevđić, trener za klima uređaje i belu tehniku kompanije Samsung.

Članak se nastavlja posle reklama

U vreme savremenih tehnologija, mnogi proizvođači svojim korisnicima nude rešenja koja doprinose zaštiti zdravlja, pročišćavajnu vazduha i maksimalnoj uštedi energiju. Tako najnoviji Samsung klima uređaji u sebi imaju ugrađene HD filtere koji eliminišu nečistoće iz vazduha, neutrališu OH radikale i prečišćavaju alergene. Spas od zagađivača iz vazduha je S-plazma jonizator koji iz vazduha uklanja prašinu, bakterije, čak virus H1N1, a spas za vaš budžet mogu biti Samsung inverter klima uređaji, koji doprinose smanjenju potrošnje električne energije.

Da bi klima uređaji dobro radili, potrebno ih je pravilno koristiti, poštovanjem propisa proizvođača i redovnim servisiranjem. Klimu treba postaviti tako da vazduh indirektno dolazi do ljudi, nikako ne usmeravati mlaznice da direktno duvaju na ljude, životinje i biljke. Takođe, zbog prašine, bakterija ili štetnih čestica, klima uređaje treba čistiti i kontrolisati pred svaku sezonu, dva puta godišnje, ukoliko se klima koristi i za grejanje i za hlađenje, s tim što ukoliko u prostoriji ima duvanskog dima, masnoće, klima mora češće da se servisira.

Kako bi filteri bili čisti, trebalo bi ih prati jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, pogotovo ako se klima često koristi. Filteri se peru mlakom vodom, bez bilo kakvih sredstava. Mrežaste filtere možete sami očistiti, ali bi dva puta godišnje ovlašćeno lice trebalo da servisira klimu“, dodaje Jevđić.

Članak se nastavlja posle reklama

Tags: