Sobe na otvorenom

by | 21 septembra, 2015

Jedva smo preživeli ovo leto zbog nesnosnih vrućina, a najavljuju nam još takvih leta. Ako imate kuću, evo ideje kako da se za sledeće leto rešite nesanice, nervoze, vrućine i stresa, a savet nam daje Ištvan Dekanj.

Kada je sve prepuno jastuka čitav sparni letnji dan može da se uživa na blagom povetarcu i zaboravi na tropske vrućine koje sve više pogađaju i naše geografske širine. Nije potrebno da imate pozamašne bankovne račune  da bi u sparnim letnjim danima uživali na otvorenom a zaklonjeni od ubitačnog sunca. Terasa je dovoljan preduslov da uz malo mašte i inventivnosti sve to i vi napravite, sa suncobranom ili običnim gredama preko kojih možete da nabacite impregniranu tkaninu koja će da štiti od sunca.

Uz premeštanje starog, prethodno presvučenog dvoseda i fotelje koja je pravila gužvu na tavanu ili garaži, uz par saksija palmi, tuja, filadendrona ili fikusa napraviće doživljaj kao da ste, ako ne u Polineziji, onda bar na terasi uz reku ili more. Produžni kabl i zaboravljeni stalak pomoći će da postavite televizor na terasu. Uz kaficu, voće na stočiću, omiljenu knjigu potpuno ćete se oporaviti od gužvi u prevozu, vrućine i zahtevnog šefa.

Ako su noći tople i blage prespavajte na terasi i videćete zašto u Polineziji ima najmanje smrti od bolesti modernog doba i brzog života – infarkta i stresa.

Dakle, ako sada krenete, do juna ćete biti spremni da podneseti 4 meseca nepodnošljive klime… Zapravo, podnošljive ako primenite recepte sa Tajlanda, Kalifornije, Polinezije…

Izvor dela teksta: politika.rs, Ištvan Dekanj