Stil urbane klasike

by | December 14, 2014
Stil urbane klasike

Odmerene boje, prirodni materijali i po meri rađen nameštaj oplemenili su ovaj prostor. Gradski stan adaptiran za lagodan život, prostor koji krije diskretan šarm urbanog, ali ne užurbanog.

Na terasi, vlada opuštena atmosfera. Oko stola od kovanog gvožđa, ručne izrade, nalaze se fotelje u istom maniru,  presvučene meblom. Pogledom dominira gipsom obložen stub, svedenog dorskog tipa u obradi “ulje i jaje”, sa akcentima u vidu drvene kutije i kapitela od mesinga.

U drugom planu vidimo zavese izrađene od prirodnih materijala, postavljene u tri ravni, shodno funkciji. Na plafonu se nalazi crtež u svežem gipsu.

Terasa Kamin u dnevnom boravku

Kamin, svedenih linija, izrađen je od mermera u punom sjaju, sa dominantnim motivom centralnog bareljefa od travertina. Kontrast kamina i zida istaknut je uspešnim odabirom boje u završnoj ultrasatin obradi.

Prilikom uređenja ovog stana, vlasnici su se oslonili na savete dvoje arhitekata. Faze izvođenja radova savršeno su se nadopunile stvarajući uspešan miks eklektike i modernog dizajna, ono što se u umetnosti, i uopšte, podrazumeva pod pojmom “crossover”. Projekat se oslanja na mala, ali odlična dizajnerska rešenja vođena autentičnim, autorski pečatom.

Kupatilo Spavaća soba

Akcenat je na odlično izabranim i odmerenim detaljima, uglavnom ručne izrade, što se najbolje vidi na kapitelima stubova, u vidu mesinganih venčića floralnog motiva, kaminu od mermera, svedenom šanku.

Stil urbane klasike Stil urbane klasike

Kuhinja je urađena kao efektni spoj belih frontova i keramike. Frontovi su izrađeni od mat bojenog medijapana, eggshell boje sa kvalitetnim, samozatvarajućim okovima raznih tipova, bunker fioke, okovi za flaše, priručna ostava…

Prelaz iz trpezarije u dnevni boravak, kao što se vidi na stranici desno akcentovan je lukovima. Draperije, izrađene od svile i organdina, diskretno propuštaju sunčevu svetlost i ne deluju teško. “Ženski kanabe” uvezen iz Italije, presvučen u pliš i buret svilu, našao je svoje mesto ispod prozora.

Svodovi u stanu Kanabe

U toku izvođenja grubih radova, maskirani su nedostaci, a istaknute prednosti postojećeg stanja. Na taj način ogroman salonski stan podeljen je na nekoliko celina, naglašenih efektnim detaljima, koje se međusobno mešaju i presecaju. Sličnim trikom, u spavaćem delu, odvojen je bračni krevet od garderobe i glavnog kupatila.

Tekst i dizajn fotografije: Ana Zagoričnik
Fotografije: Predrag Uzelac