Sveće kao dekor u enterijeru: Iskoristite ih na najbolji način!

by | December 12, 2022
sveće kao dekor u enterijeru

Osvetljavaju, imaju terapeutska svojstva i neverovatnu aromu. Sveće kao dekor u enterijeru imaju neverovatan potencijal!

 

Sveće ne samo da vas obavijaju prijatnim aromama i osvetlljavaju naš prostor – one su takođe estetski detalj koji može da posluži kao idealan kućni dekor. Ukrašavanje vašeg doma svećama omogućava vam da stvorite toplo, prijatno okruženje u koje ćete uživati da se vraćate nakon napornog dana.

Ne treba zaboraviti da sveće imaju i terapeutska svojstva, one mogu da transformišu bilo koji prostor u antistres sigurno gnezdo. One čak mogu da podstaknu vašu kreativnost, da vam pomognu da se opustite kada se osećate anksiozno ili da izazovu pozitivna sećanja i emocije.

Koristiti sveće kao dekor u enterijeru ne mora da bude teško, niti zahtevno. Čak i kada ih ne koristite  one dodaju dašak sofisticiranosti i služe kao divni ukrasi. Međutim, postoje neke stvari koje treba da imate na umu kako biste bili sigurni da koristite sveće do njihovog najvećeg potencijala.

 

Kako izabrati sveće za kućni dekor?

Kada ukrašavate svoj dom, bilo bi dobro da birate nešto kvalitetnije sveće, pa makar one koštale nešto više. Iako ćete možda moći da pronađete neke jeftine sveće koje izgledaju lepo, one neće imati isti miris ili dugovečnost kao one višeg kvaliteta. Takođe nećete videti toliko raznolikosti. Bez obzira da li tražite savršenu sveću za svoju spavaću sobu ili tražite horoskopske sveće da biste se povezali sa vašim astrološkim znakom, mnogo vam je bolje da odaberete kompaniju specijalizovanu za sveće.

Visokokvalitetne sveće pouzdanih brendova su i sigurnije. One su netoksične i bez sintetičkih boja, olova, ftalata, plastike i parabena. Dizajnirane su da pruže dugotrajnu aromu bez ugrožavanja zdravlja vaše porodice.

Imajte na umu bezbednost

Sigurnost dok koristite sveće je ključna. Da biste se zaštitili, zapamtite sledeće savete:

Uvek držite fitilj podrezan na oko ¼ inča da biste sprečili pregrevanje.
Postavite sveće na stabilne, toplotno otporne površine ili u držače otporne na toplotu.
Kada ukrašavate svećama, nikada ih ne stavljajte blizu zavesa, ćebadi, knjiga itd.
Uzdržite se od upotrebe sveće duže od tri sata odjednom.
Ne ostavljajte upaljene sveće bez nadzora.

 

Sveće kao dekor u enterijeru: od sobe do sobe

 

Sveće u dnevnoj sobi

Dnevna soba je jedno od najočiglednijih mesta za ukrašavanje svećama. Topli sjaj sveća čini prostor opuštajućim i privlačnijim i može dodati dašak romantike.

Razmislite o postavljanju sveća u ukrasne držače na vašem stoliću za kafu ili bočnom stolu zajedno sa nekoliko malih akcentnih ukrasa. Takođe možete da ih stavite na jednostavnu toplotno otpornu tacnu na kaminu ili prozorskoj dasci (vodite računa o blizini zavesa!).

Možete da uložite u zidne svećnjake ili viseće svećnjake. Koristite ih kao alternativu svom sjajnom plafonskom svetlu kada želite da unesete u sobu toplinu i pozitivnost.

Kada su u pitanju mirisi za dnevnu sobu, postoji nekoliko opcija za izbor. Mirisi kedra, sandalovine, cimeta i bora su odlični za maksimalnu udobnost. Isprobajte sveće sa cvetnim ili voćnim mirisima ako želite da vaša dnevna soba bude sveža, čista i puna energije.

 

Sveće kao dekor u trpezariji

Lepa sveća je savršen centar za svaki trpezarijski sto. One su estetski element, ali su i funkcionalne. Obezbeđuju meko osvetljenje koje je idealno za intimne večere sa prijateljima i voljenim osobama. Kada se upare sa svežim buketom cveća, utisak je još izraženiji. Međutim, važno je pažljivo odabrati miris. Ne želite da vas sveća spreči da uživate u mirisu obroka. Kada birate sveće za svoju trpezariju, potražite lagane mirise koji nisu jaki. Sveži citrusni mirisi  i lagani cvetni mirisi neka budu vaš prvi izbor.

 

Sveće kao dekor u kupatilu

Stvorite spa iskustvo u svom kupatilu strateškim ukrašavanjem svećama. Malo stvari može bolje da opusti od kupanja u lepoj, toploj kupki okruženoj mirisnim svećama. Raspršite nekoliko sveća duž ivice vaše kade ili ih stavite na pult. Možete čak da instalirate i ukrasne viseće svećnjake.

Kada su u pitanju mirisi za kupatilo, manje je više. Dekorisanje svećama nudi dodatnu prednost uklanjanju neprijatnih mirisa, ali nemojte preterati. Pošto verovatno držite vrata zatvorena dok ste u kupatilu, ne želite da koristite sveće sa jakim mirisima. Izaberite čiste mirise da bi vaše kupatilo bilo sveže tokom dana. Mirisi mora ili povetarca su odlična opcija. Kada želite da se prepustite svojim čulima dok se opuštate u kadi, potražite umirujuće mirise poput lavande, jasmina i magnolije.

 

Sveće kao dekor u enterijeru: Spavaća soba

Paljenje sveća u spavaćoj sobi je opuštajući način da završite dan. Sveće takođe mogu učiniti da soba bude romantičnija. Stavite jednu na svoj noćni stočić u ukrasni držač ili na ploču otpornu na toplotu. Rasporedite nekoliko sveća na poslužavnik sa ogledalom na vrhu vaše komode da biste stvorili divan, romantičan sjaj. Dodajte neke druge male ukrasne predmete u poslužavnik da biste ga pretvorili u zapanjujući fokusni komad za sobu.

Lavanda i jasmin su divni mirisi za spavaće sobe zbog svojih prirodnih opuštajućih svojstava.


H.Dunđerov

Maya23k/gettyimagesplus