Tapete u dnevnoj sobi: Kako da ne preterate u dekoraciji?

by | 23 septembra, 2022
tapete u dnevnoj sobi

Tapete u dnevnoj sobi moraju da poznaju precizne granice, a o čemu se zapravo radi, otkrivamo vam u nastavku.

Možda zvuči jednostavno, ali postavljanje tapeta u dnevnu sobu je sve samo ne jednostavan posao. Ako se nekada tapeta koristila za pokrivanje svih zidova prostorije, danas je je cilj da se izbegne preterani uticaj tapete, a da u isto vreme postignemo cilj koji želimo.

A to još više važi za dnevni boravak koji često predstavlja najveću prostoriju u kući. Nije slučajno da se tapete preferiraju u spavaćim sobama i u drugim manjim prostorijama, kao što je kupatilo.

Tapete u dnevnoj sobi

Zid i dekoracija

Tapete u dnevnoj boravku daju vrednost određenom delu prostirije, u dijalogu sa nameštajem, arhitekturom i bojama ostalih zidova . Možda je najiskorišćenija primena zida iza sofe, a zatim i ona gde se nalazi trpezarijski sto da bi se stvorila neka vrsta definicije funkcije ovog ugla dnevne sobe.

Još jedan snažan trend u poređenju sa prošlošću tiče se izbora dekoracije tapeta za dnevnu sobu. Geometrijski obrasci, tako popularni posebno u 60-im, izgleda da su ustupili mesto velikim dezenima, pomalo kao što se to dešavalo 70-ih, ali preferirajući apstraktne teme.

Ali izbor koji ujedinjuje kontinuirani i ponovljeni dizajn je svakako izbor da se uzmu simboli iz prirode. Oni se kreću od klasičnog lišća, minerala, do svetlećih nijansi inspirisanih aurorom borealis.

Elegantno rešenje za tapete u dnevnoj sobi je ideja uokvirivanja. Ovo je tradicionalni način da se prostoru daju konture tamo gde ne postoje granice koje su generalno obezbeđene arhitektonskim elementima kao što su niše ili mali delovi zida.

Još jedan način  je postavljanje tapeta na dno opremljenog zida ili police za knjige: u ovom slučaju je bolje da se odlučite za šablon, a ne za jedan predmet koji bi izgubio svoje značenje prekriven predmetima koji obično nađu mesto na policama.

Foto-tapete za moderan enterijer


KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images