Trendovi 2022/2023: Savremene zavese za dnevnu sobu

by | November 9, 2022

Zavese su završni dodir u dizajnu sobe. Prilikom kupovine uzmite u obzir stil, namenu i boju prostora.

U 2022. i u prvoj polovini 2023. godine popularni su jednostavni oblici i prigušene, mirne prirodne nijanse – mlečne, vodene, maslinaste, sive, smeđe. One su u skladu sa različitim stilovima enterijera, ne naprežu i ne umaraju oči. Izaberite zavese koje odgovaraju zidovima ili nameštaju.

Dizajneri savetuju kupovinu običnih zavesa ili sa cvetnim, životinjskim ornamentima. Na primer, sa siluetama tropskih ptica. Interesantno izgledaju zavese sa geometrijskim uzorkom, dvobojne ili  gradijent.

Prirodne teksture su i dalje u modi – lan i pamuk. Prikladne su u skandinavskom stilu ili eko uređenju. U klasičnom enterijeru dobro izgledaju „skupe“ tkanine – svila, čokolada, smaragd, ljubičasti somot sa draperijama i ukrasima.

 

Savremene zavese za dnevnu sobu

Provansa
Rustikalni enterijer govori o bliskosti prirodi, pa se zavese biraju od prirodnih tkanina (lan) sa cvetnim šarama. Obično su to dugačka platna od plafona do poda.

 

Minimalizam
U takvim dnevnim sobama, zavese nisu ukras, već imaju funkcionalnu ulogu. Obično su jednostavne, jasnih linija, bez ukrasa. U takvom okruženju, jedan element glatko prelazi u drugi, ništa ne ometa, ne napreže oči.

Luksuzna dnevna soba
Dekor koristi materijale i nameštaj koji su bili popularni u prošlosti. Zavese treba da podržavaju celokupno raspoloženje, tako da dizajneri koriste gustu svilu ili brokat. Platno je obično teško, teče. Rese, pomponi, pletenica služe kao dodatni ukras.

Japanski stil
Dnevna soba se odlikuje promišljenim i konciznim nameštajem. Sve je na svom mestu, soba je u savršenom redu. Zavese se biraju jednostavne, bez ukrasa. Obično je to bambus, roletne ili paneli. Crteži – hijeroglifi, grane sakure.

 

Saveti zaizbor zavesa za dnevnu sobu

Važna tačka je dužina zavesa. Platno može doći do poda ako je soba prostrana i svetla. U malim prostorima poželjno je da se zavese završavaju iznad poda na rastojanju od 10-15 cm.

Kada je soba slabo osvetljena, bolje je izabrati modele koji dopiru do prozorske daske.  Materijal može biti i gust i lagan – sve zavisi od potreba, nivoa osvetljenja. Tekstil treba odabrati tako da odgovara zidovima ili nameštaju. U običnim sobama možete okačiti svetle zavese, pod uslovom da je to jedini naglasak.


Scovad/GettyImagesPlus