Vodič za uređenje dnevne sobe: Korak po korak do savršenog dnevnog boravka

by | September 14, 2023
Vodič za uređenje dnevne sobe

Dnevna soba je prostor gde provodimo najviše vremena, a ovaj vodič za uređenje dnevne sobe je nešto što će vam pomoći da napravite savršen dnevni boravak.

Vodič za uređenje dnevne sobe

Svejedno da li imate malu dnevnu sobu ili prostor sa nedostatkom svetlosti, odvojite vreme da razmislite o tome kako ćete koristiti i organizovati prostor da bude funkcionalan, a da u njemu možete da se opuštate u udobnoj atmosferi.

Sofa i sto za kafu: Kako da ih ukombinujete?

Osnove dizajniranja

Pre nego što počnete da birate boje ili da kupujete nameštaj za dnevnu sobu, trebalo bi da uzmete u obzir nekoliko stvari. Postavite sebi sledeća pitanja. Da li je to prostor za odrasle ili soba u kojoj će uživati cela porodica? Da li će to biti i prostorija za goste? Kakvu atmosferu želite da stvorite? Koliko prirodne svetlosti dobija soba? Kakav je njen oblik i veličina sobe? Koje aktivnosti će se odvijati u prostoriji?

Raspored dnevne sobe

Jedna od glavnih stvari pri dizajniranju prostorije jeste ispravan raspored. Ovo je naročito važno u sobama koje su neobičnog oblika i u malim prostorijama. U malim dnevnim sobama, simetričan raspored može dobro da funkcioniše, održavajući prostor nenatrpanim i urednim. Jedan od odgovarajućih rasporeda su dve sofe sa ventralnim stočićem za kafu.

Kada su u pitanju velike prostorije, to može biti od pomoći za kreiranje rasporeda po zonama sa velikim predmetima nameštaja. Možete podeliti prostor na mesto za gledanje televizije, druženje sa prijateljima ili vaš mirni kutak. Ukoliko je soba duga i uska podelite je na miran i živahan deo za druženje.

Vodič za uređenje dnevne sobe: Dobro osvetljenje dnevne sobe

Dobro osvetljenje dnevne sobe je veoma važno za njenu atmosferu. Izbegavajte da birate mrežu donjih svetala jer će ovo učiniti sobu dosadnom. Veoma je važno da stvorite fokus. To može biti stočić za kafu ili ukrasni predmet sa uskim snopom svetlosti. Takođe, osvetljenje polica može mnogo doprineti udobnoj atmosferi.

Najbolji podovi za dnevnu sobu

Odgovori na pitanja koja smo postavili na početku teksta će najviše uticati na ukupan izgled sobe, ali je neophodno da razmotrite ove ideje i na praktičnom nivou. Vuneni tepisi su sjajno rešenje jer su izdržljive i mekane pod nogama. Ona je zimi topla, dok leti ostaje hladna. Juta je takođe pruža dobar osećaj pod nogama. Ako niste ljubitelji tepiha, drveni podovi su takođe dobra opcija. Što se tiče boje tepiha, nijanse plave izazivaju osećaj smirenosti i stvaraju opuštajuću atmosferu. Peščane nijanse su takođe dobar izbor.

Vodič za uređenje dnevne sobe: Boje za dnevnu sobu

Nijanse koje koristite za svoje zidove i plafone u dnevnoj sobi će zaista dati jedinstven izgled celom prostoru. Birajte boje u tonovima koje odgovaraju organizaciji sobe. Sobama koje gledaju na istok ili sever će više odgovarati tople nijanse. Ukoliko imate dovoljno dnevne svetlosti, slobodno se odlučite za tamne boje. Zelena nijansa je takođe dobar izbor jer daju energiju, a istovremeno su i umirajuće. Ako ste ljubitelji tapeta, cvetne tapete u kombinaciji sa tamnim nijansama su savršen izvor.

Kako stvoriti udobnost u dnevnoj sobi?

Ako vam je potrebna jedna soba gde ćete se osećati prijatno, toplo i udobno, to bi trebalo da bude dnevna soba. Uvedite jednu ili dve fokusne tačke. To može biti kamin, veliko umetničko delo na zidu ili poseban komad nameštaja. Naravno, veoma je važno da izbegavate nered u ovoj prostoriji kako bi atmosfera bila spokojna tako da se potrudite da obezbedite veliki broj nameštaja za skladištenje poput polica ili ormara.

Dizajniranje dnevne sobe nije težak zadatak ako sve radite postepeno korak po korak. Uzmite u obzir sve navedene stavke i sigurno ćete biti oduševljeni vašim omiljenim mestom za boravak.

Snežana Vranić

Phongpun Loomthong/GettyImagesPlus