Volite modu? Deset pravila za stilizovanje doma

by | 13 maja, 2023
Volite modu? Primenite ovih 10 zapovesti za stilizovanje doma

Ukoliko volite jednostavniji modni stil, sigurno da će i dekoracije u vašem domu biti svedenije. Da li ste spremni da imate kuću za pret-a-porter? Donosimo vam 10 zapovesti za stilozovanje doma.

Usaglasite dom sa svojim modnim stilom, ali bez preterivanja s detaljima. Savet: stilizujte je za sezone proleće-leto i jesen-zima. Za prvu sezonu izaberite lagane i prozračne tkanine, svetle i jarke boje, kao i cvetne dezene. Za zimsku sezonu izabertite dodatke koje stvaraju osećaj topline i ušuškanosti u domu. Birajte jastučiće u neutralnim bojama, od tkanina moher, a od dekoracija sveće i biljke. Biće vam od velike koristi naš vodič: 10 zapovesti za stilizovanje doma.

Pravila za stilizovanje doma: Osnovni elementi

Kauč: Izaberite udobnu sofu, klasičnog dizaja i perivu navlaku u neutralnim tonovima. To će vam omogućiti veći izbor boja i dezena ukranih jastuka.

Sto i stolice: Bilo bi dobro da imate dobar drveni sto, po mogućnosti na razvlačenje, kao i lepe i udobne stolice. Tapaciranie stolice spadaju u klasičan stil, dok drvene ili plastične više odgovaraju modernijoj varijanti.

Krevet: Imajte na umu da će vam biti veran noćni pratilac narednih osam godina, zato vodite računa o tome šta birate. Dobra struktura osnove, superudoban dušek i posteljina u prirodnim tonovima biće pun pogodak.

Čuvajte se trendova: Jer u jednoj sezoni neki stil može da bude bum, a već u sledećoj je pase. Nećete pogrešiti ako izaberete kvalitetne materijale u vašim omiljenim bojama.

10 pravila za stilizovanje doma

1. Pravila za stilizovanje doma: Neka odiše vašim stilom

Da li vam se sviđa boho stil? U tom slučaju volite i rustične tepihe i ćilime. Da li više volite da nosite nešto ležernije? Tada kuću oplemenite detaljima nordijskog stila. Obožavate selo i prirodu? Nema problema, sofu ukrasite jastucima s biljnim motivima. Baš kao što garderoba definiše vaš stil, na isti način to možete da uradite s detaljima u domu.

2. Aksesoari su ključni

Naočare, šalovi ili torbe su poput jastuka, zavesa… Aksesoare svakodnevno menjate u skladu s odećom koju nostite tog dana. Tako isto možete da uradite s domom: tokom sezone proleće-leto izaberite prozračne, šarene tkanine. Kada stigne zima, dodajte sveće, ćebad jer stvaraju osećaj topline u domu.

3. Komad za ceo život

Antikvitet ili klasičan dizajn jer poput skupe brendirane torbe. To je dobra investicija, otporna na modne trendove i biće vam verni pratilac celog života. Osim toga, daje posebnu vrednost domu i vaš lični pečat. To su na primer predmeti poput lustera, sofa ili dizajnerska stolica.

4. Pravila za stilizovanje doma: Igrajte se s bojama

Boje… i šare! Kao što postoje odevni predmeti koji uopšte ne idu jedni s drugim, tako, na primer, ne možete kombinovati sofu s cvetnim dezenom i mornarske zavese. Zato igrajte na sigurno: neutrala boja sofe s tkaninom glatke teksture odlično se slaže s raznobojnim šarama na neutralnoj podlozi ukrasnih predmeta i jastucima.

5. Kombinujte jeftine komade sa skupim

Siguni smo da svake sezone kupite i neke jeftinije komade koji se odlično slažu, na primer sa skupom dizajnerskom suknjom ili blejzerom. Preslikajte ovo pravilo i na svoj dom: ako već imate neki ekskluzivni komad, dodajte mu neku jeftiniju dekoraciju u adekvatnoj boji. Najvažnije da ta dekoracija, iako nije skupa ne izgleda jeftino.

6. Obratite pažnju na pod

Da li ste znali da loše cipele mogu da vam upropaste stajling, pa taman i da imate dizajnirani blejzer ili pantalone. Obuća je poput tepiha ili podova u domu. Zato vodite računa o njihovom izboru.

7. Pravila za stilizovanje doma: Investirajte u basic komade

Crne pantalone, farmerke, bela košulja… predstavljaju basic komade odeće, baš kao i neki komadi nameštaja u kući. Vodite računa o tome da bude kvalitetan, da ne iz Osnovni su kao neki nameštaj u kući, koji mora da bude klasičan i kvalitetan, da ne izlazi iz mode. Na taj način možete da ih kombinujete s nekim trendi elementima.

8. „Obucite“ kuću za posebne prilike

Ukoliko je reč o poričnom ručku izaberite laneni stolnjak, cvetni aranžman i porodični escajg koji ste nasledili. Ako večerate s prijateljima, postavite soljnjak s dinamičnim bojama kako biste stvorili prazničnu atmosferu. Za večeru s voljenom osobom postavite stolnjak u nežnim tonovima (siva ili bledoroza boja), ukrstite ga cvećem i svećama. Poželjno je i prigušeno svetlo.

9. Ne preterujte s dodacima

Ako imate punu kutiju narukvica, prstenja i ogrlica… ne nosite ih sve odjednom. Takvo pravilo treba da vlada i u domu. Ako stavite previše figurica, slika i vaza biće kontraproduktivno.

10. Predstavite kuću u najboljem svetlu

Postoji odeća koja vam dobro stoji i ona druga koju izbegavate, zar ne? Zato što ta prva na najlepši način predstavlja vas. Primenite to isto pravilo i na kuću: Imate prekrasan pogled na brda, šume, reku…? Ne skivajte ga zavesama.

 

 


Dijana Škorić

KatarzynaBialasiewicz / gettyimages.com