Kako da očuvate i čistite drveni baštenski nameštaj?

by | June 15, 2023
Drveni baštenski nameštaj

Drveni baštenski nameštaj je sastavni deo skoro svakog dvorišta kada dođe leto. U njemu uživamo sa porodicom u lepom vremenu i lepotama našeg dvorišta. 

Kako da očuvate drveni baštenski nameštaj?

Drveni nameštaj je dašak luksuza i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Međutim, ovakav nameštaj je često podložan promenama usled vremenskih neprilika i uslova. Ipak, uz odgovarajuću negu možete očuvati ovaj nameštaj godinama. Evo kako da ga zaštitite.

Kako zaštiti drveni baštenski nameštaj od buđi?

Buđ je noćna mora svakog vlasnika drvenog nameštaja. Stvar je gora ako je nameštaj od golog drveta jer je ova vrsta posebno podložna buđi. Dakle, prvenstveno je važno da znate od koje vrste drveta je vaš nameštaj.

Odaberite završnu obradu sa svojstvima protiv buđi za nameštaj

Razmislite o dobrom zaptivaču ili laku sa svojstvima otpornim na buđ i nanesite ga na svoj nameštaj kako biste značajno umanjili šanse da se buđ pojavi. Osim toga, ovo će dobro zaštititi drvo i od oštećenja.

Redovno čišćenje će zaštiti drvo

Ukoliko redovno čistite nameštaj, ne morate da brinete da će se buđ pojaviti. Koristite mešavinu sirćeta i vode u jednakim razmerama. Uverite se da pokrivate i oči i usta dok čistite buđ. Ukoliko imate tvrdokorne mrlje dodajte kašiku boraksa i utrljajte smešu u drvo. Pustite da upije i da se osuši.

Ponekad čišćenje zahteva izbeljivač, pa ga prvo testirajte na maloj površini da biste znali kako će vaša završna obrada odreagovati. Ako namšetja dobro odreaguje, poprskajte nameštaj mešavinom izbeljivača, sapuna i vode u bočici sa raspršivačem. Nežno istrljajte područje četkom sa najlonskim vlaknim i potom temeljno isperite.

Pravilno skladištenje

Naša klima nije predodređena za to da celu godinu možemo da sedimo u dvorištu. Stoga je neophodno da u toku zimskih meseci zaštitimo nameštaj. Ako ga ostavite napolju tokom zime, on će se oštetiti i nakupiće se buđ. Međutim, nije dobro ni spakovati nameštaj na brzinu. Potrebno je da nameštaj bude dobro osušen i očišćen pre nego što ga spakujete i skladištite. U suprotnom, buđ će se samo razmnožavati tokom vremena skladištenja.

Obavezno uvek sklonite nameštaj tokom jake kiše ili perioda visoke vlažnosti kako biste sprečili nakupljanje vlage. Osim toga, veoma je važno da redovno proveravate da li ima znakove oštećenja, buđi, plesni ili truleži. Sa manjom količinom ćete se lakše izboriti. Dakle, ključno je da redovno proveravate i čistite nameštaj.


Snežana Vranić

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus