Panjevi u dvorištu: 6 rustičnih i praktičnih ideja

by | July 25, 2023
Panjevi u dvorištu

Nema kraja idejama zbog kojih panjevi u dvorištu mogu postati zvezda vašeg eksterijera. Izgledaće šarmantno i vrlo su korisne za uživanje u bašti.

Panjevi u dvorištu: 6 rustičnih i praktičnih ideja

Panjevi u dvorištu kao saksije

Iskoristite rustični izgled vašeg panja tako što ćete ga ispuniti cvećem i zelenilom. Iako je malo komplikovanije od drugih ideja, definitivno se vredi potruditi.

Samo izdubite sredinu panja, dodajte zemlju na dno i izbušite rupe kako bi voda proticala. Panj takođe može da obezbedi hranljive materije biljkama. Najbolje vrste biljaka za stavljanje u njih su definitivno niskorastuće cveće ili male vrste paprati.

Članak se nastavlja posle reklama

Vintidž sto u bašti

Ako volite zabave na otvorenom, onda ćete znati da nikada ne možete imati previše stolova. Ukoliko imate veliki panj, onda ovo nudi savršenu priliku da napravite vintidž sto kojim će gosti biti oduševljeni.

Zalivanje destilovanom vodom: Trik za bujnije cvetanje

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da napravite sto od panja?

Pustite da se vaš panj osuši najmanje mesec dana. Panj možete sušiti napolju nekoliko meseci, a zatim ga pokriti ili uneti unutra na 2-3 nedelje. Ovaj proces čekanja će olabaviti koru.

Članak se nastavlja posle reklama

Uklonite koru. Ovaj korak može biti malo težak u zavisnosti od vrste drveta. Kora se lako skida sa hrasta, a za orahov panj će vam biti potrebni alati kao što su čekić i šipka.

Obrusite ga da biste uklonili sve male dlačice i komadiće. Za brušenje možete koristiti različite granulacije šmirgle dok ne pređete rukom preko panja i ne bude glatko.

Članak se nastavlja posle reklama

Prelekirajte panj. Koristite najmanje 2-3 sloja. Zbog otvorenog zrna, završni sloj se mnogo više upija u gornji deo i zahteva više slojeva. Uvek ostavite da se završni sloj osuši preporučeno vreme između nanošenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Bazen za ptice

Imate nekoliko opcija kada su u pitanju ideje za panjeve drveta za kupanje ptica.

Sve što treba da uradite da biste napravili bazen za ptice je da stavite veliki, teški tanjir za biljke od terakote na vrh panja i napunite ga vodom. Odlučivanje za težak tanjir znači da ne morate da ga pričvršćujete za panj. Ovo olakšava čišćenje i punjenje kada god je potrebno. To takođe znači da ćete ga lako zameniti ako se ošteti.

Članak se nastavlja posle reklama

Sunčani sat

Prihvatite seoski život pretvarajući svoj panj u sunčani sat. Da biste to uradili, obrusite površinu vašeg panja tako da bude potpuno ravna, a zatim je zaštite lakom za drvo. Zatim možete ili postaviti unapred montirani sunčani sat i instalirati ga na površinu ili možete kupiti nezavisni gnomon (deo sunčanog sata koji baca senku) i koristiti drvenu površinu panja kao osnovu vašeg sunčanog sata.

Zatim, po sunčanom danu, sačekajte podne i poravnajte svoj sunčani sat tako da senka bude bačena na tačku koju želite da pročitate u 12 sati. I to je sve!

Članak se nastavlja posle reklama

Stub za kućice za ptice

Ako imate visok panj, razmislite o tome da ga koristite kao stub za kućicu za ptice. Izdignut od zemlje, pruža siguran prostor za pernate prijatelje. Osim toga, pričvršćivanje kutije za ptice na panj znači da neće oštetiti živo drvo. Zakucavanje kutija za ptice za živo drveće može prouzrokovati štetu unošenjem gljivica koje će na kraju istrunuti drvo.

Ako vaš panj ima više grana, zašto ne biste dodali nekoliko kućica za ptice ili mešavinu kućica za ptice i hotela za bube da biste stvorili oazu za divlje životinje u vašoj bašti?

Panjevi u dvorištu za odlaganje saksija

Saksije mogu da dodaju boju vašem dvorištu, balkonu ili terasi, pa ih uključite u svoje ideje za baštu. Koristite panjeve kao postolje za naturalistički način da prikažete svoje omiljene cvetne aranžmane.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne samo što su praktične, već ideje za panjeve u dvorištu zaista mogu doprineti potpuno udobnom i rustičnom ambijentu.


Miljana Momirović

Elena Kosinova/GettyImagesPlus, Dmytro Botvinovskyy/GettyImagesPlus