Planiranje vrta: Kreativne ideje za lepše okruženje

by | June 5, 2023
Planiranje vrta: Kreativne ideje za lepše okruženje

Donosimo vam nekoliko ideja za planiranje vrta koje će vaše okruženje učiniti lepim i prijatnim za boravak tokom toplih dana. 

Planiranje vrta: Početni koraci

1. Kako se postupa pri planiranju zelenih površina na otvorenom?

Najpre je potrebno postaviti pitanja: na koji način želite da ih koristite, kakvo okruženje vam se dopada i generalno koji stil odgovara stilu kuće u kojoj živite.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Kako da otkrijete kojim potencijalima raspolaže vaša baštenska površina?

Sasvim jednostavno na osnovu jednog plana: Kolikom broju ljudi koliko kvadratnih metara stoji na raspolaganju? Zatim u plan ubeležite mesto za sedenje, željene leje, mirne zone, drveće, izvore i jezerca.

3. A šta u slučaju već postojećeg baštenskog plana?

Članak se nastavlja posle reklama

Tada možete u svaki deo da dodajete nove elemente ili zamenjujete stare, na primer, popločanu površinu u pošljunčanu stazu.

Članak se nastavlja posle reklama

Planiranje vrta: Viseće zelenilo

Viseće saksije ili, kao što smo mi upotrebili – staklenke koje se okače na granu, super su način da na malom prostoru imate više različitih biljnih vrsta, a pritom i deluju veoma dekorativno. Posebno lepo izgledaju ako ih je više na jednom mestu.

Članak se nastavlja posle reklama

Planiranje vrta: Jezerce

Ko to kaže da u bašti nema mesta za jedno jezerce: apsolutno je nevažno što nema mesta za jezero velikih dimenzija – da biste imali kakav-takav vodeni element u bašti, dovoljna će vam biti i stara kada ili npr. bure. U slučaju da koristite drveno bure, obavezo ga prvo obložite folijom za bazene. Manja dubina vode dovoljna je, na primer, za iđirot koji će jezerce veoma brzo ispuniti zelenilom.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto u japanskim vrtovima često viđamo mesto sa tekućom vodom?

Zato što kružni vodeni tok i konstantno pljuskanje vode oživljavaju čula dok istovremeno deluju i umirujuće. Ukoliko je izvor izrađen od prirodnih materijala poput kamena i bambusa, on će se neupadljivo utopiti u zeleno carstvo: ušuškan u šljunak, blok stene odaje utisak kao da je oduvek obitavao na tom mestu.

Članak se nastavlja posle reklama

Budite kreativni!

U prodavnicama tipa “uradi sam” možete pronaći kamenčiće za žardinjere i baštu u različitim bojama. Iskoristite ih kako biste ulepšali površine ispred i oko kuće – kombinujte boje i veličine kamenčića, a središnji deo povšine ukrasite sukulentima.

Travnjak – osnova svakog lepo uređenog dvorišta

Planiranje vrta: Potencijal starih stvari

Stari bicikl, radna kolica, pa čak i oboreno stablo ili panj mogu odlično da posluže za postavljanje žardinjera sa cvećem. Upravo ovakvi elementi čine svaki vrt simaptičnim i originalnim.

Članak se nastavlja posle reklama

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

ImageegamI/gettyimages