Planiranje vrta: Kreativne ideje za lepše okruženje

by | June 5, 2023
Planiranje vrta: Kreativne ideje za lepše okruženje

Donosimo vam nekoliko ideja za planiranje vrta koje će vaše okruženje učiniti lepim i prijatnim za boravak tokom toplih dana. 

Planiranje vrta: Početni koraci

1. Kako se postupa pri planiranju zelenih površina na otvorenom?

Najpre je potrebno postaviti pitanja: na koji način želite da ih koristite, kakvo okruženje vam se dopada i generalno koji stil odgovara stilu kuće u kojoj živite.

2. Kako da otkrijete kojim potencijalima raspolaže vaša baštenska površina?

Sasvim jednostavno na osnovu jednog plana: Kolikom broju ljudi koliko kvadratnih metara stoji na raspolaganju? Zatim u plan ubeležite mesto za sedenje, željene leje, mirne zone, drveće, izvore i jezerca.

3. A šta u slučaju već postojećeg baštenskog plana?

Tada možete u svaki deo da dodajete nove elemente ili zamenjujete stare, na primer, popločanu površinu u pošljunčanu stazu.

Planiranje vrta: Viseće zelenilo

Viseće saksije ili, kao što smo mi upotrebili – staklenke koje se okače na granu, super su način da na malom prostoru imate više različitih biljnih vrsta, a pritom i deluju veoma dekorativno. Posebno lepo izgledaju ako ih je više na jednom mestu.

Planiranje vrta: Jezerce

Ko to kaže da u bašti nema mesta za jedno jezerce: apsolutno je nevažno što nema mesta za jezero velikih dimenzija – da biste imali kakav-takav vodeni element u bašti, dovoljna će vam biti i stara kada ili npr. bure. U slučaju da koristite drveno bure, obavezo ga prvo obložite folijom za bazene. Manja dubina vode dovoljna je, na primer, za iđirot koji će jezerce veoma brzo ispuniti zelenilom.

Zašto u japanskim vrtovima često viđamo mesto sa tekućom vodom?

Zato što kružni vodeni tok i konstantno pljuskanje vode oživljavaju čula dok istovremeno deluju i umirujuće. Ukoliko je izvor izrađen od prirodnih materijala poput kamena i bambusa, on će se neupadljivo utopiti u zeleno carstvo: ušuškan u šljunak, blok stene odaje utisak kao da je oduvek obitavao na tom mestu.

Budite kreativni!

U prodavnicama tipa “uradi sam” možete pronaći kamenčiće za žardinjere i baštu u različitim bojama. Iskoristite ih kako biste ulepšali površine ispred i oko kuće – kombinujte boje i veličine kamenčića, a središnji deo povšine ukrasite sukulentima.

Travnjak – osnova svakog lepo uređenog dvorišta

Planiranje vrta: Potencijal starih stvari

Stari bicikl, radna kolica, pa čak i oboreno stablo ili panj mogu odlično da posluže za postavljanje žardinjera sa cvećem. Upravo ovakvi elementi čine svaki vrt simaptičnim i originalnim.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”

 


Borjana Božić

ImageegamI/gettyimages