Zalivanje destilovanom vodom: Trik za bujnije cvetanje

by | July 16, 2023
Zalivanje destilovanom vodom

Ako vam se čini da je vaša biljka suviše osetljiva, u određenim slučajevima zalivanje destilovanom vodom može biti korisno i rezultirati bujnijim cvetanjem.

Zalivanje destilovanom vodom

Zalivanje biljaka, kao što već znate, je ključni deo nege biljaka. Ali vrsta vode koju koristite može napraviti veliku razliku.

Sakupljena kišnica je odlična za biljke jer ne sadrži hemikalije, kao što je hlor, koje voda iz slavine obično ima. Osim toga, naravno, to je dobar način da se bavite održivim baštovanstvom, i to besplatno.

Da li zalivanje destilovanom vodom šteti biljkama?

Destilovana voda je, međutim, čak i čistija od kišnice. Prokuvana je, a zatim se para kondenzuje nazad u tečni oblik. Ovaj proces uklanja zagađivače (kišnica često ima tragove zagađivača iz atmosfere), minerale i soli. Prema Healthline-u, često se koristi u medicinskim ustanovama i laboratorijama.

Dakle, destilovana voda može izgledati kao najbolja opcija za zalivanje biljaka. Ali ovo nije striktno slučaj, iz nekoliko razloga.

  • Skupa je ako je kupujete u bocama, a može biti nepraktična za skladištenje.
  • Njen nivo čistoće obično nije neophodan za uzgoj zdravih biljaka – u stvari, to može biti nedostatak. Međutim, postoje neki slučajevi u kojima bi to moglo biti bolje.

Većina biljaka će dobro cvetati i ako ih zalivate vodom iz slavine, međutim, neke su podložnije oštećenju. To su uglavnom vrste saksijskih biljaka koje uzgajate u domu. To uključuje orhideje, afričke ljubičice, bostonske paprati i određene bromelije, otkrio je stručnjak za baštovanstvo. Korišćenje kišnice je bolja alternativa od česme. Ali, ako je nedostupna, možda biste želeli da razmislite o korišćenju destilovane vode na ovim biljkama.

“Lično sam bila svedok pozitivnih efekata zalivanja svojih orhideja destilovanom vodom“, kaže stručnjak. “Od kada sam prestala da koristim vodu iz česme, moje orhideje su bolje cvetale i ostale su bujne tokom znatno dužeg perioda.”

Međutim, vredi napomenuti da pošto je destilovana voda tako čista, ne obezbeđuje biljkama korisne minerale koji se obično nalaze u prirodnoj kišnici ili vodi iz česme. To znači da ćete u većini slučajeva morati da koristite i đubrivo da biste se borili protiv nedostatka hranljivih materija u vašim biljkama. U svakom slučaju, vredi dati joj dati šansu!

Miljana Momirović

ANGHI/GettyImagesPlus