Zaštita vrta od suše: 5 biljaka koje čuvaju tlo

by | July 19, 2023
Zaštita vrta od suše: 5 biljaka koje čuvaju tlo

Biljke koje su otporne na sušu, a koje prekrivaju tlo, predstavljaju nezamenjive heroje u sušnom letnjem vrtu, dodajući boju, teksturu i kontinuitet bilo kom prostoru. S obzirom na sve toplije i suvlje leto koje primećujemo, moramo sagledati naše vrtove u svetlu promenjive klime i dostupnih resursa.

Zaštita vrta od suše pomoću biljaka

Sedum

Najbolje za: krovove, vrtove sa šljunkom, rubove staza

Postoji mnogo različitih vrsta seduma koje će stvoriti lep tepih zimzelenog lišća. Sa malim sočnim listovima, oni su savršeno dizajnirani i predstavljaju dobar izbor za vruća, sunčana područja. Male cvetnice doprinose teksturalnom kvalitetu ovih biljaka. Ove biljke izgledaju sjajno kombinovane kako bi stvorile tepih raznobojnog lišća koji se nalazi između kamenih područja, duž staza ili kao deo zelene krošnje.

Članak se nastavlja posle reklama

Pachysandria

Najbolje za: suvu hladovinu, ispod drveća

Pachysandra je posebno korisna kao biljka za prekrivanje tla u područjima sa suvom hladovinom. Sjajno tamnozeleno lišće je atraktivno, a mali beli cvetići se pojavljuju u proleće. Ova biljka se širi preko rizoma, stvarajući gust tepih zimzelenog lišća koji će ostati zelen u blažim područjima. Pachysandre može potrajati neko vreme da se uspostavi, ali na kraju će dokazati svoju otpornost na sušu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zaštita vrta od suše: Majčina dušuca

Najbolje za: prednji deo cvetnih gredica i oko popločanih staza

Članak se nastavlja posle reklama

Majčina dušica je dobar izbor za prekrivanje tla na vrućim, suvim, sunčanim područjima. Većina sorti ima kompaktni, prostrani habitus i stvaraju tepih malih zimzelenih, aromatičnih listova. Odaberite između sitnolisnog, gusto listopadnog, poput Thymus serpyllum, koji se dobro slaže uz popločane staze, ili više grmovitih, prostranih sorti kao što je Thymus capitatus, koja ima atraktivne ljubičaste cvetove.

Članak se nastavlja posle reklama

Borač

Najbolje za: rubove cvetnih gredica, blizu sedećih površina

Sa vunastim, dlakavim lišćem gusto prekrivenim sitnim dlačicama koje su tako mekane na dodir i pravi magnet za ljubitelje senzornih doživljaja u vrtu, ova biljka je savršeno dizajnirana za reflektovanje sunčeve svetlosti i smanjenje gubitka vode. Blede, ružičaste cvetne stabljike koji se uzdižu iz rozeta lišća su lepe i privlače pčele i druge oprašivače, ali zimzeleno lišće čini ovu biljku neophodnom u vrtu.

Članak se nastavlja posle reklama

Vinča

Najbolje za: veće površine ispod drveća

Takođe poznata kao puzeća mirisna bršljenovača, vinča će se brzo razviti u područjima hladovine, prekrivajući tlo sjajnim zimzelenim lišćem dok se širi korenovim sistemom. Takođe proizvodi lepe svetloplave cvetove u proleće i leto. Ona je toliko entuzijastična da može postati malo invazivna, ali to je dobro ako želite pokriti veće površine tla, a naročito je dobra za stabilnost nagibnih površina.

Članak se nastavlja posle reklama

Nadam se da će vam ovaj članak pomoći u odabiru najboljih biljaka za prekrivanje tla koje su otporne na sušu.

Suša nije prepreka: Bambus kao otporna biljka u vašem vrtu

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

fotokate/gettyimages