Biljke koje čiste vazduh u kući

by | February 28, 2018
Saksijske biljke u kući

Da biste svojoj porodici obezbedili čist vazduh, trebaće vam samo nekoliko lepih biljaka. Neke sobne biljke apsorbuju i štetna zračenja koja emituju ekrani televizora i monitori računara, dok druge eliminišu štetne hemijske supstance iz boja, lakova, razređivača i sredstava za čišćenje.

Da biste svojoj porodici obezbedili čist vazduh, trebaće vam samo nekoliko lepih biljaka kao što su fikus, dracena, paprat, aloja i kaktus. Na devet kvadratnih metara prostora bilo bi dobro da imate jednu biljku.

dracena

Dracena

Prija joj svetlost, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji jer će brzo ostati bez većine listova. Na devet kvadratnih metara prostora bilo bi dobro da imate jednu biljku.
Redovno je tuširajte, pa će lepo napredovati. Dracena je nezamjenljiv prečišćivač vazduha pošto smanjuje koncentracije formaldehida, isparljivih materija iz sredstava za čišćenje, lakova, razređivača, sprejeva i dezodoransa.

fikus

Fikus

Traži svetlost, ali ne podnosi promaju niti nagle promene temperature. U letnjem periodu na svakih osam dana perite mu lišće mlakom vodom u kojoj ste rastvorili malo kalijumovog sapuna, a posle toga isperite čistom vodom.
Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentracije ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina, hemikalije koja se nalazi u bojama i lakovima.

paprat

Paprat

Zahteva dosta vlage, a ne voli direktno sunce, pa je treba čuvati u kuhinji ili kupatilu, ali samo ako imaju prozore.
Često je prskajte odstajalom vodom i đubrite na tri meseca. Ova biljka smanjuje koncentraciju formaldehida iz nameštaja, lepka, boja, plastičnih kesa, deterdženata, tkanina i zavesa.

kaktus

Kaktusi

Lako se gaje i dobro napreduju, ne traže svetlo ni posebnu negu, pa opstaju i kod zauzetih osoba. Kaktusi, naročito oni veći, smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija i apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje.

aloja

Aloja

Zaliva se jednom nedeljno, ne voli direktno sunce, ali treba joj prskati listove tečnim đubrivom na 15 dana. Aloja smanjuje koncentraciju isparljivih organskih materija i upija elektromagnetno zračenje televizora, monitora, mikrotalasnih pećnica i mobilnih telefona.


Tags: