ČUDESNE PLAŽE RAZLIČITIH BOJA – ZELENA, LJUBIČASTA, ŠARENA…

by | May 16, 2022
plaze u boji

A koje je boje vaša plaža?

Priroda nas vrlo često svojim lepotama ostavi bez daha. Predstavljamo vam plaže koje su interesantne po svojim bojama – zelenoj, ljubičastoj, crvenoj… a koje su rezultat usitnjavanja različitih stena i poludragog kamenja.

zelena plaza

Zelena

Papakolea je poznata i pod nazivom Manaha ili jednostavnije Zelena peščana plaža, a nalazi se na južnom kraju okruga Kau na Havajima. Druga takva plaža se nalazi na Guamu. Razlog nastanka zelenog peska leži u olivinu (ili peridotu), poludragom kamenu iskričave zelene boje koji se nalazi u okolnim stenama. Ovaj kamen svojim sjajem, refleksijom i bojom privlači mnoge draguljare, međutim većina komadića je isuviše mala da bi poslužila za izradu nakita. Plaža Manaha važi za najskuplju peščanu plažu na svetu.

crvena plaza

Crvena

Crvena peščana plaža poznata i pod nazivom Kaihululu nalazi se na Mauiju na Havajima, i delimično je odvojena od okeana. Crvena boja njenog peska nastala je usled velikih količina gvožđa u stenama koje je okružuju. Oksidacijom gvožđa pesak postaje crn i crven stvarajući veliki kontrast s dubokim plavim okeanom. Crvena boja ove plaže najviše dolazi do izražaja posle kiše i za vreme izlaska i zalaska sunca.

Kombinacija peska i okeana na Kaihululu stvara duboke tonove plave i tamnoljubičaste boje, što ovu neobičnu plažu drži visoko na lestvici najneobičnijih i najslikovitijih plaža na svetu.

roze plaza

Roza

Ostrvo Harbour nalazi se u sklopu Bahama, a poznato je po tome što se na njemu nalaze neke od najpoznatijih svetskih plaža roza boje. Svoju neobičnu boju duguju crvenim koralima koji okružuju celu istočnu stranu ostrva. Domaće stanovništvo ovu famoznu rozu plažu naziva Briland. Roze plaže na Bahamima su izuzetno popularne i privlače veliki broj turista iz Amerike i Evrope.

crna plaza

Crna

Plaža Punalu nalazi se na Havajima, i interesantna je po crnom pesku, koji je nastao polaganim usitnjavanjem lave koja dospela do okeana.

Bazaltni pesak plaže Punalu je interesantan i zbog svoje karakteristike da se ne lepi za kožu čak i kad je mokar. Ova atraktivna plaža je treća najpoznatija plaža na Havajima i jedna među najpopularnijim na svetu.

ljubicasta plaza

Ljubičasta

Plaža Pfeiffer nalazi se u Kaliforniji, i relativno se teško pronalazi, no potraga za ovom njom vredi truda. Zbog odbleska kristalića peska ljubičaste boje, more na plaži Pfeiffer često izigleda poput duge. Svoju atraktivnost ova plaža može da zahvali okolnim stenama koje su pune naslaga poludragog kamena granata i mnoštva kvarca ljubičaste boje od kojih je pesak i dobio ovu neverovatnu boju.

bela plaza

Bela

Hymas, mesto u New South Walesu u Australiji, okruženo je s tri najbelje peščane plaže na svetu, koje su ušle i u Ginisovu knjigu rekorda. Pesak na ovim plažama je toliko bleštav, da tokom sunčanih dana morate nositi naočare za sunce kako biste zaštitili oči. Iako Australija obiluje atraktivnim plažama, Hymas je poznatija čak i od plaža na ostrvima velikog koralnog grebena na severoistoku Australije.

narandzasta plaza

Narandžasta

U zalivu Ramla na malteškom otoku Gonzo nalazi se istoimena plaža s interesantnim mekanim narandžastim peskom u kojem se nalaze mnogi zakopani objekti iz doba Rimljana. Ova atraktivna plaža najlepša je tokom zime kada nema turista.

braon plaza

Smeđa

Plaža Rockway nalazi se nedaleko od San Franciska u južnoj Kaliforniji, a poznata je po pesku predivne braon boje koja neke ljude podseća na čokoladu. Rockway je poznato sastajalište surfera zbog visokih i atraktivnih talasa.

sarena plaza

Šarena

Plaža Fort Brag nalazi se u Kaliforniji, a nastala je tako što je more polako usitnjavalo stakleni otpad koji je se nalazio na mestu na kojem se danas nalazi jedina staklena plaža na svetu.