CVEĆE NA PROZORIMA

by | January 22, 2022

U nedostatku vrta ili balkona i prozori se mogu tako ulepšati da se na njima stvori pravi mali vrt. Potrebno je samo nešto znanja za dobar odabir vrsta i puno mašte i ovi mini vrtovi neće ostati neprimećeni. A za savršen vrt u tom često neiskorišćenom delu stana i kuće potrebno je samo uzeti u obzir s koliko svetlosti i sunca raspolaže vaš budući raj, nabaviti odgovarajuće biljke i sačekati da bujaju u svoj svojoj lepoti.

Za postizanje najboljeg efekta, u žardinjerama na prozorima treba kombinovati više biljnih vrsta kojima prijaju isti uslovi uzgoja, ali cvetaju u različito vreme i imaju drugačije habituse – od uspravnih viših i nižih, do padajućih preko ivica žardinjera.

Članak se nastavlja posle reklama

Predlažemo vam nekoliko jednostavnih kompozicija, pogodnih kako za prozore okrenute ka jugu, tako i za one koji imaju sunce svega nekoliko sati dnevno ili one koje nemaju direktno sunce uopšte. To su samo ideje koje treba da vas inspirišu za vaše unikatne male vrtove na simsu. Nakon njihovog kreiranja, ostaje vam da ih redovno zalivate, povremeno đubrite i sve vreme uživate u njihovoj lepoti.

Verbena

Članak se nastavlja posle reklama

Jednogodišnja biljka sa dugim i izdašnim cvetanjem. Postoje grmolike forme koje se najčešće sade u vrtu i puzave, koje se gaje na balkonima i prozorima stvarajući predivan kaskadni efekat. Duge vitke stabljike dobro podnose rezidbu, pa možemo regulisati njen rast po želji. Ova vrsta obilno cveta samo ako se gaji na punom suncu. Postoje sorte sa crvenim, ružičastim, plavim, ljubičastim ili belim cvetovima, a sve češće se gaje i šareni kultivari.

Strauss, Friedrich / living4media / Profimedia

Članak se nastavlja posle reklama

Muškatle

One su najčešće korišćene biljke za ukrašavanje prozora i balkona. Treba ih kombinovati sa drugim vrstama koje zahtevaju iste uslove života da bi se razbila monotonija.

Članak se nastavlja posle reklama

Strauss, Friedrich / living4media / Profimedia

Sedum

Članak se nastavlja posle reklama

Sedum spectabile,vrsta visokog seduma, je veoma otporna biljka sa skromnim zahtevima. Dobro podnosi direktno sunce, ali joj neće smetati da nekolko sati dnevno bude u hladovini. Ova trajnica će početkom proleća krenuti iz zemlje i razviće više stabljika sa sočnim beličastim lišćem koje će dekorisati žardinjeru dok lobelije ili druge vrste cvetaju. Štitaste cveti seduma će se pojaviti tek pred jesen. Sorta “Brilliant” ima intenzivno ružičaste cvetove.

Zelano, Sonja / living4media / Profimedia

Lobelija

Članak se nastavlja posle reklama

Lobelija je vrlo pogodna za uzgoj u saksijama jer formira jastučaste bokore bogate intenzivnoplavim, ljubičastim, ružičastim ili belim cvetićima koji neprekidno cvetaju od proleća do prvih mrazeva. Idealna je za polusenovite lokacije ili one koje imaju samo nekoliko sati dnevno direktnog sunca, ujutro ili predveče. Treba je redovno zalivati, a na svake dve nedelje đubriti rastvorom za cvetajuće biljke.

Strauss, Friedrich / living4media / Profimedia

Sanvitalija

Članak se nastavlja posle reklama

Sanvitalija potiče iz Meksika i Gvatemale gde raste na pozicijama sa jakim direktnim suncem. Idealna je biljka za balkone. Počinje da cveta od juna mnogobrojnim sitnim cvetićima žute boje. Brzo se širi, pa joj treba dati prostora. Izuzetno je lepa u kombinaciji sa biljkama sa cvetovima kontrastnih boja. Mora se redovno zalivati i đubriti.

Hortenzija

Članak se nastavlja posle reklama

Ako imate prostora za malo veću i dublju žardinjeru na prozoru ili francuskom balkonu koji se nalaze na poziciji na kojoj je uvek hladovina, u njoj svoje mesto može naći mala biljka hortenzije (Hydrangea macrophilla). Ona cveta izuzetno lepim loptastim cvastima ljubičasto-plave boje. Odgovara joj vlažno i plodno zemljište, pa se dobro može kombinovati sa raznim papratima, bršljanom i hostama. Čak i u maloj žardinjeri, biljka će vremenom porasti i prerasti prostor na prozoru, pa je kasnije treba presaditi u vrt ili u veću žardinjeru na balkonu.

Strauss, Friedrich / living4media / Profimedia


shutterstock, living4media

Tags: