Saveti dizajnera: Kako izbeći najčešće greške opremanja terase

by | July 25, 2023
Saveti dizajnera: Kako izbeći najčešće greške opremanja terase

Sezona boravka na otvorenom je u punom jeku, što znači da naši dizajneri imaju jednu stvar na umu: dekoraciju eksterijera.

Iako su spoljni prostori očigledno opušteniji nego enterijeri (posebno ako imate dvorište otvorenog koncepta), tvrdimo da je dekoracija eksterijera jednako važna kao dizajn dnevne sobe. Jer, terase su namenjene okupljanju ljudi, zbližavanju i stvaranju posebnih letnjih uspomena.

Greške opremanja terase: Kako ih popraviti

Nedovoljno nameštaja

Da, ovo je spoljni prostor, a ne vaša dnevna soba. Ali, atmosfera i opšta privlačnost su i dalje važni na terasi, stoga ne štedite na dekoraciji eksterijera! Dodajte pletene taburee za dodatno sedenje, grupisane fenjere za atmosferu, jastuke za sedenje na otvorenom za dodatnu udobnost i izdržljiv tepih za dobrodošlu teksturu. Stočići za kafu će upotpuniti vaš aranžman za sedenje i pružiti prostor za ukrasne biljke, sveće i sl.

Neuredan raspored nameštaja

Kao i dnevna soba, i terasa ili balkon imaju za cilj okupljanje ljudi. Stoga je raspored nameštaja i sedišta jednako važan na otvorenom, posebno ako planirate organizovati prolećne i letnje zabave u bašti. Pazite da stvorite namenske kutke za razgovor sa stolicama ili odredite odvojena mesta za odmor ili sedenje uz pomoć posebnih prostirki i dekoracija.

Preskakanje biljaka

Da, već ste napolju, ali dodavanje saksija sa biljkama i cvećem unosi šarm i toplinu u vašu baštu. Bez obzira da li imate zimski vrt povezan sa prelepim dvorištem ili terasu na desetom spratu u gradu, malo “baštovanskog zelenog palca” nikada ne škodi.

Ostavljanje zidova praznima

Ako vaš spoljni prostor ima prostrani zid na pozadini ili udoban ćošak, iskoristite to! Tretirajte ga kao unutrašnji prostor i nikada ne ostavljajte zid prazan. Oplemenite svoj prostor sa visećim korpicama, zidnim posudama sa cvećem ili čak sačmom sa penjačkim bršljanom da privučete pogled prema gore i učinite prostor zanimljivijim.

Ograničen broj sedišta

Izbor pravog broja nameštaja za bilo koji prostor može biti težak, ali pronalaženje pravog balansa je veoma važno kada dizajnirate udobnu i lepo osmišljenu terasu. Uvek treba da postoji malo slobodnog prostora na koji oko može odmoriti (posebno u spoljnom raju ispunjenom biljkama!), ali nikada ne sme delovati zatrpano ili pretrpano. Počnite razmišljati o tome kako želite koristiti prostor i koji nameštaj je potreban da biste tu viziju pretočili u stvarnost, i pažljivo izmerite pre nego što naručite bilo koji nameštaj!

Greške opremanja terase: Nedostatak osvetljenja

Osvetljenje na otvorenom je neophodno – kako drugačije planirate uživati u večerama na otvorenom do kasnih noćnih sati? Ako imate natkriven prostor, igrajte se sa svetiljkama i fenjerima, ili se odlučite za niske svetiljke i spoljne zidne lampe kako biste osvetlili otvoreno dvorište. Ognjište ne samo da dodaje dodatno ambijentalno osvetljenje, već je i neophodno za zabavu.

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan i da će vam pomoći da izbegnete česte greške u dekoraciji eksterijera. Uživajte u uređenju svog spoljašnjeg prostora i stvaranju savršene atmosfere za opuštanje i druženje na otvorenom. Srećno!

Malo dvorište, velike mogućnosti: Saveti za njihovo uređenje


Borjana Božić

jodiejohnson/gettyimages