Greške u organizovanju bašte: Kako ih izbeći?

by | 23 maja, 2023
Greške u organizovanju bašte

Dvorište i terasa pretvaraju se u dnevnu sobu tokom proleća i leta. Svako uživa u sedenju i druženju na svežem vazduhu. Kako biste što više uživali u svom dvorištu, izbegnite ove greške u organizovanju bašte. 

U letnjim mesecima bašta je kao produžetak kuće. Zato je bitno da atmosfera u njoj bude opuštajuća, prijatna i udobna. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete greške u organizovanju bašte.

Greške u organizovanju bašte

Neiskorišćen arhitektonski potencijal

Nemojte zanemariti arhitektonske karakteristike koje vaša bašta nudi. Svaki zid, ograda, staza – sve to može ući u dekoraciju i dizajn bašte. Ukoliko imate spoljni kamin, on može itekako da utiče na opšti utisak o vašem dvorištu. Osim toga, od kamena građen roštilj, visoka ograda, zanimljivi prozori, sve vam do daje mogućnost da na najbolji način dekorišete svoju baštu.

Premalo mesta za druženje

Dvorište i prostor za sedenje leti treba da bude mesto zabave i opuštanja. Kada vam dođu prijatelji, tu treba da se družite i uživate u velikom društvu. Planirajte to prilikom razmišljanja o organizovanju bašte. Organizujte u svojoj bašti mesto za ležanje, odmaranje, zatim za ispijanje kafe i obroke, druženje sa prijateljima.

Niste uskladili nameštaj u bašti sa izgledom kuće i dvorišta

O ovome je veoma važno razmišljati jer je dvorište leti dnevna soba na otvorenom. Vodite računa da taj prostor bude usklađen sa ostatkom ambijenta. Na tržištu ima tako mnogo izbora nameštaja da za svaki stil može da se pronađe ponešto. Budite maštoviti pri odabiru materijala, dizajna, boje.

Ne razmišljate o vremenskim uslovima

Ukoliko vaš prostor za sedenje u bašti nije natkriven, veoma je važno da razmišljate o materijalu nameštaja koji ćete odabrati. Dakle planirajte nameštaj koji lako možete skloniti u slučaju vetra, kiše ili neke druge nepogode, ili se odlučite za materijale koje kiša ne može uništiti.

Greške u organizovanju bašte: Niste osmislili osvetljenje

Osvetljenje i senke u dvorištu su vrlo bitan deo posebno kada su u pitanju vrele letnje noći. Osmislite zanimljivo osvetljenje koje će biti neodoljivo i razigrano i nikada se ne oslanjajte na samo jedan izvor svetlosti.

Osim večernje atmosfere, veoma je bitno osmisliti kako napraviti senku i hlad za period kada je sunčano. Sedenje na jakom suncu sigurno nije dobra ideja.

Nadamo se da ove savete smatrate korisnim i da će vam pomoći da izbegnete greške prilikom organizovanja bašte.


Jovana Jevtić

PaulMaguire/Getty Images Plus