Kako da pripremite baštu za jesen

by | September 2, 2023
Kako da pripremite baštu za jesen

Kako da pripremite baštu za jesen? Temperature su još uvek visoke – ali ubrzo će pasti. Možda je teško poverovati da je jesen pred vratima, ali jeste. Dok uživate u poslednjim danima leta, postoji nekoliko stvari koje morate uraditi u svojoj bašti.

Kako da pripremite baštu za jesen: Pripremite se za kasnu sadnju

Dok čistite zelenu salatu, rotkvice, pasulj, brokoli i karfiol iz svoje bašte, imate priliku za možda još jednu kratku sezonu. Posejte malo zelene salate, stavite malo semena rotkvice i šargarepe. Možda uspeju da niknu i budu spremni za branje pre mrazeva. Cvekla i keleraba su takođe dobra opcija. Inače, ako volite raštan, on može da podnese mraz. Ili zasadite zimski kupus. A ima još vremena i za celer, crni i beli luk. Naročito ako jesen bude topla kao što predviđaju (mada se to danas teško može predvideti).

A šta ćemo s paradajzom? Možete nastaviti da puštate da se formiraju novi plodovi, rizikujući da možda neće imati vremena da sazru. U tom slučaju, biljka će trošiti energiju na nove plodove umesto da je iskoristi za sazrevanje postojećih plodova. Da biste naterali paradajz da se “fokusira” na postojeće plodove, umesto na nove, odsecite vrhove i grane koje se šire iznad plodova.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da pripremite baštu za jesen: Jesenje boje u bašti

Ako ste u bašti posadili dalije, cinije i petunije, cvetaće sve do rane jeseni. Ali treba vam nešto što će baštu krasiti i kasnije. Zato posejte astere i hrizanteme. Spektar boja je neverovatan. Jako brzo se šire i vrlo su otporne. A ne zaboravite ni prelepe maćuhice. Iako se mogu saditi i u proleće, većina ih sadi na jesen jer je tlo još uvek toplo te se biljke bolje razvijaju tokom zime. Na proleće su pravi praznik za oči.

Nastavite sa održavanjem

Ako niste uklonili sve nadzemne delove biljaka i počeli sa malčiranjem, vreme otkucava. Početak septembra poslednja je prilika za orezivanje voćaka (osim trešnje – ostavite to za hladnije vreme).

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ranka Bulatović

Iryna Imago/gettyimages.co.uk