Kupili ste mini ruže u saksiji? Kako da vam traju DUGO VREMENA

by | April 30, 2024
KUPILI STE MINI RUŽE U SAKSIJI? KAKO DA VAM TRAJU DUGO VREMENA

Mini ruže su višegodišnje biljke, posebno cenjene za uzgoj kada se raspolaže sa malo prostora. Kao i njene “starije sestre”, mini ruže mogu da cvetaju skoro neprekidno, od maja do oktobra i ne zahtevaju veliku negu.

Mini ruže: Kako da vam potraju što duže?

Idealne su za gajenje u saksijama na balkonima, ali se mogu saditi i u baštama u cvetnim gredicama ili se od njih mogu formirati ogradice ili samostalne kompaktne grupe na travnjacima, kada razmak između posađenih biljaka ne bi trebalo da bude veći od 20 do 30 cm. Mogu se gajiti i kao sobne biljke na prozorskoj dasci.

mini ruže

Članak se nastavlja posle reklama

 

Treba ih tretirati isto kao i ostale ruže, ali sa malo više pažnje zbog njihove veličine. Mini ruže vole sunce, ali treba birati položaje gde će biti u zaseni tokom najvrelijeg dela letnjih dana. Najbolje je da imaju direktno sunce samo nekoliko sati ujutro ili predveče. Ako je sunce prejako, na lišću se mogu javiti ožegotine.

Mini ruže i njihova zaštita

Mini ruže su osetljive i na mraz, pa ih zimi treba zaštititi unošenjem u zatvoren prostor ukoliko su sađene u saksijama ili saksije štititi umotavanjem ili oblaganjem i pokrivanjem nekim izolacionim materijalom kao što su trska, bambus, uvezana slama ili tkanine. I mini ruže zasađene u vrtu preko zime treba pokriti sličnim materijalom da ne bi stradale od mraza.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako želimo da gajimo mini ruže u saksijama, prvo je potrebno da ih presadimo u udobnu posudu najmanje dubine od 30 cm, jer su kontejneri u kojima se prodaju obično veoma mali i nedovoljni za pravilan razvoj biljke. Saksiju treba napuniti plodnom zemljom, idealno bi bilo specijalnom za ruže, ali može da pusluži i univerzalno zemljište za saksijsko cveće pomešano sa šakom peletiranog stajnjaka.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako je kupljena biljka u punom cvetu, sa presađivanjem treba sačekati da počne da precvetava. Kao i sve ruže, treba ih redovno zalivati da zemljište uvek bude malo vlažno, a svake sedmice do oktobra, u vodu treba dodati đubrivo za ruže ili univerzalno za cvetnice. Cvetove mini ruža treba uklanjati čim počnu da klonu i da se suše. Makazama treba odseći cvet i deo drške sa dva lista da bi se izazvalo bočno grananje i stvaranje novih cvetnih izdanaka, a u oktobru celu biljku prekratiti za trećinu. Uz pravilnu negu mini ruže mogu trajati godinama i vremenom postaju sve lepše i velikodušnije cvetaju.


OlgaKorica/gettyimages

Tags: