MUŠKATLE – POVRATAK NA CVETNU SCENU prvi deo

by | 17 marta, 2022

Naše bake gajile su ih s velikom ljubavlju, ukrašavale su njima prozore i tremove ponosno ih pokazivale komšinicama uživajući u njihovoj zavisti i velikodušno poklanjale pelcere, ljubomorno čuvajući svoje tajne “recepte” uzgajanja omiljenog cveća.

Ovaj cvet, nezaobilazna dekoracija uličnih kandelabara i žardinjera, kamenih mediteranskih terasa i prozora tipičnih engleskih kućica, uzgaja se podjednako u toplim i hladnim podnebljima, a kod nas je dugo bio potcenjen i skrajnut “jer je dosadio i Bogu i svetu”. No, poslednjih godina vraća se na velika vrata, pre svega zahvaljujući brojnim hibridima koji izgledaju zaista spektakularno, poneki od njih ni nalik starim, dobrim muškatlama.

Strauss, Friedrich / living4media / Profimedia

CVETA CELOG LETA

Počinje da cveta u proleće i ne staje do jeseni, izuzetno je zahvalna i izdržljiva, potrebno joj je vrlo malo nege da bi zablistala u punom sjaju. Danas postoji nekoliko nekoliko stotina sorti muškatli koje se po načinu rasta dele na dve velike grupe – uspravne i viseće, bršljanolike pelargonije, a među njima ima onih s karakterističnim mirisom listova (potiče od etarskih ulja), ali i sorti čiji zeleni delovi imaju aromu limuna, narandže, jabuke…

Didillon, Frédéric / living4media / Profimedia

Cvetovi muškatle su posebna priča: mogu biti krupni, sitniji, jednostruki ili dupli, i javljaju se u najrazličitijim tonovima, od belih i ružičastih, preko crvenih i bordo, do ljubičastih, plavih, višebojnih… Neki hibridi imaju dekorativne listove s belim ivicama i nervaturom nežne bež ili crvenkaste boje, koji potiskuju u drugi plan prelepe cvetne krunice. Za koju god vrstu da se odlučite, imaćete cele sezone terasu (ili prozor) koji će privlačiti poglede, jer će vas muškatla za minimalnu negu i trud nagraditi obilnim, raskošnim cvatom.

VISEĆA MUŠKATLA

Muškatle s dugačkim, vitkim, povijenim stabljikama, dužine od 30 do 90 cm, nazivaju se viseće ili bršljanske, a krase ih jednostruki i dupli cvetovi. Sorta Ville de Paris vrlo je popularna jer uspeva i na sunčanim i na zasenjenim pozicijama, a omiljena je i Summer Showers, s cvetovima u roza i crvenim tonovima, beloj i boji lavande. Po bujnom letnjem cvatu poznate su “slovenačke” i ledene muškatle koje imaju dugačke stabljike s manjim listovima i belim i zelenim grančicama.

Strauss, Friedrich / living4media / Profimedia

PONOSNA DAMA

Uspravne muškatle, baršunastih tamnozelenih listova sa svetlozelenim, sivim i zlatnim šarama koje mirišu “kao u stara, dobra vremena”, imaju krupne cvetove s gusto raspoređenim laticama širokog spektra boja – od belih i roza, do intenzivno crvenih. Narastu od 30 do 60 cm, mada ima hibrida koji dostižu i metar visine. Među najpopularnjim su Cameo (nežnoroza boje), Melody red (crvene), Gipsy (roza), Lotus (bela) i Elsie Portas (crveni cvetovi i dekorativni šareni listovi).

Strauss, Friedrich / living4media / Profimedia

MIRISNA MUŠKATLA
Ova vrsta se ne gaji zbog cveta, koji je u odnosu na ostale sorte prilično neugledan, nego zbog aromatičnih listova koji imaju miris poput mente, limuna ili čokolade. Zbijene su i narastu do 50 cm ali ih treba održavati na visini od 15 do 22 cm. Najpopularniji hibrid su geranijumska ruža, (Apple Cider), s mirisom jabuke, limun geranijum (Fingerbowl), Joy Lucille s aromom nane i Princ of Orange s mirisom pomorandže. Ove biljke se rado koriste u kuhinji, najčešće za pripremanje voćnih salata, preliva i kolača.

USKORO:

Drugi deo: Kako negovati muškatle, koliko često ih zalivati i na kojoj poziciji ih držati kako bi bile lepe i zdrave