Prednje dvorište: 5 živopisnih ideja za lepši doživljaj i prostor

by | May 16, 2023
Prednje dvorište

Prvi utisak je najvažniji, što znači da bi vaše prednje dvorište ulepšalo celokupan izgled vašeg doma i pružilo mu posebnu čar. Otkrivamo vam ideje.

Prednje dvorište: 5 živopisnih ideja za lepši doživljaj i prostor

Puzavice

Bez obzira da li želite da svom prednjem dvorištu dodate dozu privatnosti ili jednostavno da date prostoru botanički osećaj, puzavice (biljke penjačice) su rešenje – i to vrlo pristupačno.

Postoji mnogo biljaka koje možete izabrati, a tu su i brzorastuće opcije koje cvetaju, siguran su način da pružite topla dobrodošlica gostima. Razmislite o uzgoju jednogodišnjih penjačica dok se vaše višegodišnje puzavice razvijaju.

Prednje dvorište: Bašta

Različiti nivoi biljaka su takođe brza i laka opcija za više zelenila ispred vašeg doma na ko niko neće ostati ravnodušan. U zavisnosti od visine, može da stvori prirodnu ogradu tamo gde to želite, čineći da prozori i dvorište budu manje izloženi.

Korpe i saksije

Ukoliko nemate mogućnosti za sadnju biljaka direktno u zemljište, zadivljujuća opcija su i ukrasne korpe i saksije u koje možete posaditi cveće živopisnih boja. Postavite ih uz stazu koja vodi do ulaznih vrata ili ih okačite na balkon. Takođe ih možete postaviti i na ogradu tako da doprinesu celokupnom izgledu vašeg doma.

Zid od biljaka

Vertikalno baštovanstvo je jedan od omiljenih načina da unesete više zelenila u prednje dvorište. Na taj način možete stilski podeliti prostor i pružiti dvorištu više privatnosti.

Mnogo interesantnije izgleda od klasičnog zida od cigli, a takođe će omogućiti više svetlosti i svežeg vazduha u dvorištu.

Alternativno, ako ima dovoljno sunčeve svetlosti, možete napraviti ličnu baštu sa začinskim biljem ili nekim povrćem koje je pogodno za saksije.

Prednje dvorište: Staza

Dizajn vaše prednje baštenske staze može značajno doprineti postoru. Odlučite se za onu koja nežno vijuga do vašeg ulaza, umesto da je samo ravna linija.

Oko nje možete postaviti ukrasne kamenčiće, posaditi biljke, pa čak i montirati malu fontanu.

 

 

Miljana Momirović

U. J. Alexander/GettyImagesPlus